Halten av koldioxid i atmosfären har passerat en ny, oroväckande, milstolpe, enligt nya mätresultat: 400 miljondelar (ppm) koldioxid i snitt per dag i atmosfären. Koldioxid bidrar till den ökade, globala uppvärmningen, i dagligt tal kallad för växthuseffekten.
"Enorma och möjligen katastrofala risker"
Den amerikanska myndigheten NOAA på Hawaii, som har mätt koldioxidutsläpp sedan år 1958, har rapporterat den preliminära rekordnivån. Men visar även att mätresultat från San Diego i Kalifornien har nått mycket nära 400 ppm. NOAA mäter framför allt förhållandena över Stilla havet, från vulkanen Mauna Loa.
Första dygnet då den symboliska 400-gränsen passerades var i torsdags kväll, lokal tid på Hawaii. Då noterade NOAA snittet 400,03 miljondelar koldioxid, skriver New York Times.
- Det känns som om vi är på en oundviklig marsch mot katastrofen, säger Maureen E. Raymo, forskare vid Lamont-Doherty Earth Observatory till New York Times.
Fridolin: Sverige borde ta täten
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller med:
– Jag är orolig. Både som politiker och som människa. Det är nu vi måste agera. Nu eller aldrig, säger han.
Samtidigt påpekar Fridolin att Sverige är ett land som redan gör mycket för att begränsa koldioxidutsläppen.
– Men vi borde kunna bli det land som tar täten och bli det land i världen som begränsar utsläppen mest. Jag anser att vi behöver skapa ett klimatpolitiskt ramverk, likt det ekonomisk-politiska ramverk som inrättades år 1999, för att sätta upp tydliga mål för utsläppen, säger Gustav Fridolin.
Forskare inte förvånade
Koldioxidhalten har, sedan den industriella revolutionen under 1800-talet, ökat från 280 till nuvarande 400 ppm. Halterna ökade med omkring 0,7 ppm per år fram till 2000-talets början då man såg en explosionsartad ökning - sedan dess har ökningen tredubblats och ökningen ligger nu på omkring 2,1 ppm om året.
– Den här utvecklingen förvånar dock få klimatforskare. Det står helt klart att de ökade halterna av koldioxid är en produkt av förbränning av kol och olja. Även naturgasen driver på den här ökningen, säger Pieter Tans, forskare vid NOAA i ett pressmeddelande.
Halterna kan vara högre än på 15 miljoner år
Klimatforskare menar att 400-gränsen är en symbolisk milstolpe som tydligt illustrerar människors ökade koldioxidutsläpp under det senaste decenniet. Många andra klimatdata, från bland annat glaciärer och havssediment, visar att vi nu har den högsta koldioxidhalten i människans historia.
Enligt vissa forskningsresultat har koldioxidhalterna inte varit så pass höga på 15 miljoner år. Men alldeles säkert är att halterna är högre än de någonsin har varit under de senaste 800 000 åren, enligt rapporterna från NOAA. Nu räknar man med att halterna kommer att stiga till 400 ppm innan år 2050.