Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jordbävning skakade centrala delar av Italien

Här räddas en flicka ur rasmassorna. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Minst 120 personer ska ha mist livet. Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYRÅN
Skalvet inträffade vid klockan halv fyra på natten mot onsdagen. Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYRÅN
– Det här var ganska långt. Vi vet aldrig om det kommer fler kännbara och värre, säger Luigi D'Angelo, chef för civilförsvaret i området. Foto: Magnus Falkehed

En åttaårig flicka grävdes under kvällen fram levande ur ruinerna i centrala Italien där minst 247 människor under dagen bekräftats döda, efter att området drabbats av en svår jordbävning.

Många saknas fortfarande - och den slutliga dödssiffran väntas bli betydligt högre.

– Halva vår stad är borta, säger Sergio Perozzi, borgmästare i staden Amatrice, till statliga radion RAI Radio 1.

Det var vid halv 4-tiden under natten mot onsdag som det kraftiga skalvet utbröt en mil ned i jordskorpan, med epicenter i bergen 17 mil nordost om Rom. Under morgonen har ett hundratal kraftiga skalv fortsatt att skaka regionen.

Huvudskalvet mätte 6,2 i magnitud enligt amerikanska geologiska myndigheten USGS. Europeiska EMSC mätte samma skalv till 6,1. Ett hundratal skalv har inträffat i centrala Italien under dagen. En handfull av dem har varit så kraftiga som kring 5-strecket i magnitud.

Så sent som klockan 14 rapporterades ett kraftigt efterskalv på 5,0. Och sent på onsdagskvällen kom ytterligare ett kraftigt efterskalv.

Här söker räddningsarbetare i rasmassorna. Foto: Italian Fire Brigade / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stor förödelse efter skalvet. Foto: Giuseppe Bellini / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
En nunna med sin telefon efter skalvet. Foto: Massimo Percossi / AP TT NYHETSBYRÅN
Raserad by. Foto: Cristiano Chiodi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
En jordbävning med magnitud över 6 skakade centrala delarna av Italien tidigt på onsdagsmorgonen. Foto: Filippo Monteforte / AFP
Många byggnader har rasat. Foto: Cristiano Chiodi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
"Staden finns inte längre", säger borgmästaren i staden Amatrice. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Cristiano Chiodi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera av de instängda uppges vara barn. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Många personer har dött i skalvet. Foto: Massimo Percossi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invånare. Foto: Alessandra Tarantino / AP TT NYHETSBYRÅN
En mamma med sitt barn. Foto: Massimo Percossi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rasmassor vid postkontoret. Foto: Sandro Perozzi / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Massimo Percossi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invånare väntar utomhus efter skalvet. Foto: Matteo Crocchioni / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder på förödelsen cirkulerar i sociala medier och har publicerats av flera internationella medier.
Grävskopa i rasmassorna. Foto: Alessandra Tarantino / AP TT NYHETSBYRÅN
Huvudskalvet mätte 6,2 i magnitud enligt amerikanska geologiska myndigheten USGS. Europeiska EMSC mätte samma skalv till 6,1. Foto: Matteo Crocchioni / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 18

– Det här var ganska långt. Vi vet aldrig om det kommer fler kännbara och värre, säger Luigi D'Angelo, chef för civilförsvaret i området.

Under hela onsdagen fortsatte dödssiffran stiga. Tidigt på torsdagsmorgonen har 247 personer bekräftats vara döda, enligt La Repubblica. Samtidigt uppges hundratals vara skadade.

En majoritet av de döda befann sig i Amatrice och Accumoli. Även Arquata del Tronto är svårt drabbat med många dödsoffer.

Många människor saknas fortfarande. De befaras vara begravda under rasmassorna och myndigheterna räknar med att dödssiffran kommer att fortsätta stiga.

Men mitt i sorgen fanns också glädjescener. En åttaårig flicka drogs fram levande.

– Hon lever, skrek två kvinnor som bevittnade hur flickan räddades, skriver AP.

Isabella Torregiani.

Men allt för ofta var det sorgebesked som kom. Under en flera timmar lång räddningsinsats i Accumoli försökte ett 15-tal personer få ut en tvåbarnsfamilj ur bråten efter en huskollaps. Ansas pressfotograf Emiliano Grillotti, som befann sig på platsen, beskrev hur de grävde frenetiskt med bara händerna.

– Man hör skriken från mamman och ett av barnen, sa Emiliano Grillotti, fotograf för nyhetsbyrån Ansa, enligt La Repubblica.

På eftermiddagen lyckades de nå familjen, som inte hade klarat sig i rasmassorna. Samtliga hittades döda.

18 månader gammal flicka död

En annan småbarnsfamilj befann sig i en sommarstuga i Arquata del Tronto när jordbävningen inträffade. Kvinnan i familjen överlevde den stora jordbävningen i L'Aquila 2009 och lyckades tillsammans med sin man överleva även under onsdagen. Parets gemensamma dotter, 18 månader gammal, miste livet, rapporterar La Stampa.

I Pescara del Tronto har man lyckats gräva fram en oskadd bebis. Oskadda var även två syskon, fyra och sju år gamla, som grävdes fram tillsammans med sin farmor.

Efter ett husras saknas två afghanska kvinnor i 30-årsåldern. Personer som bodde i samma hus - också flyktingar - försöker gräva fram dem.

Sjukhusen: Vi behöver blod

I Pescara del Tronto har 20 skadade personer omhändertagits och nu vädjar sjukhusen i de drabbade områdena om bloddonationer. Ett 100-tal personer är anmälda saknade enligt preliminära uppgifter.

Minst en svensk har skadats i jordbävningen.

– Vi har kännedom om en svensk medborgare som enligt uppgift har fått lindrigare skador, säger Cecilia Gillberg på UD press.

Skalvet skedde i centrala delarna av Italien.

Italiens finansdepartement har frigjort motsvarande över två miljarder kronor ur en fond för att bekosta räddnings- och uppbyggnadsarbetet i det drabbade området.

Tidigt på eftermiddagen anlände Expressens utsände Magnus Falkehed till regionen.

– De människor jag har hunnit träffa så här långt är oroliga efter en väldigt orolig morgon. Somliga vaknade av skalvet vid 3-tiden, sedan har det varit efterskalv och människor är påtagligt nervösa, säger han och fortsätter.

– De som har familj i regionen försöker naturligtvis att få tag på dem. Det har varit lite skakigt för många italienare eftersom telefonnätet har varit väldigt belastat.

Byggnader i Italiens huvudstad Rom ska ha skakat i upp till 20 sekunder. Flera byggnader och en bro har rasat i Amatrice. En bro ska också ha kollapsat och invånarna samlas i sporthallar i staden.

 

 

Efter jordbävningens förödelse saknar 2 500 personer tak över huvudet i Accumoli, enligt stadens borgmästare Stefano Petrucci. Omkring 2 000 av dem ska vara turister.

– Vi ska försöka hjälpa allihop, men det är bättre om de lämnar landet, säger han.

På de här flygbilderna ser man hur husen har rasat. Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska Isabella i Italien: "Kändes som hela huset flyttades"

Isabella Torregiani, halvsvenska som flyttade från Stockholm till byn Ripe San Ginesio förra året, fick ett bryskt uppvaknande under natten när det första skalvet inträffade.

– Vi låg och sov och någonstans efter klockan 3 så vaknade vi av ljudet från en kraftig, kraftig stormvind som drog genom rummet. Efter det så började det skaka rejält. Det kändes som att hela huset flyttades fram och tillbaka och om man hade stått så hade man ramlat omkull, säger hon.

Samtidigt som tavlor föll från vägarna, böcker välte och glas skramlade så kastade hon och maken snabbt på sig kläder och samlades tillsammans med andra på en öppen torgyta. De klarade sig oskadda men deras hus har flera sprickor som vittnar om de kraftiga skalven.

Flera skalv har inträffat i bergsområdet nordost om Rom. I området ligger många mindre, svåråtkomliga byar. Under sommaren finns förutom lokalbefolkningen även många semesterfirare i regionen, berättar RAI:s reporter för CNN.

Fabrizio Curcio, chef för den italienska myndigheten för krisberedskap säger att förödelsen kan jämföras med jordbävningen i Abruzzo 2009 då över 300 personer dog och omkring 1 500 skadade.