Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Minst fyra döda efter skalvet vid Fukushima

Fyra personer miste livet och över 100 skadades i samband med ett skalv som uppmättes till 7,4 i östra Japan runt midnatt, lokal tid.

Fler mindre efterskalv har registrerats under natten och morgonen. Enligt de första rapporterna är skadorna relativt få – Japan är generellt väl rustat för jordbävningar och enligt myndigheterna har inga avvikelser rapporteras vid landets kärnkraftverk.

– Vi gör vårt bästa för att bedöma skadornas omfattning, säger kabinettssekreterare Hirokazu Matsuno.

Epicentrum bedöms ligga vid Fukushima- och Miyagi-regionerna och myndigheterna utfärdade en tsunamivarning – som sedan drogs tillbaka.

– Stora efterskalv kan ofta inträffa några dagar efter det första skalvet, så håll er borta från husras och andra riskfyllda ställen, säger Hirokazu Matsuno.

Flera byggnader i Tokyo skakade av skalvet, och uppemot två miljoner hushåll blev under natten, lokal tid, av med strömmen.

Skalvet ska ha ha skett på knappt 60 kilometers djup. Det var just utanför Fukushima som ett kraftigt skalv år 2011 orsakade en tsunami som ledde till stor förödelse. Det skalvets magnitud uppmättes till 9,0.

https://twitter.com/AFP/status/1504113167072468995

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.