Jordansk gisslan mördad enligt IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den jordanske piloten Maaz al-Kassasbeh satt som gisslan hos Islamiska staten.
Foto: Str/Epa/TT
Aktivister protesterar i Amman på tisdagskvällen efter att IS släppt en video som ska visa hur Jordanske piloten Mu'ath Al Kassasbeh avrättas.
Foto: REUTERS
Kvinnor i Jordanien, bland dem piloten Maaz al-Kassasbehs fru, poserar med Maaz al-Kassasbehs bild.
Foto: Str / Epa / Tt
Sajida al-Rishawis – den fånge som var aktuell för utväxling mot Mu'ath – ska ha avrättats på onsdagsmorgonen, skriver CNN.

Islamiska staten säger sig ha bränt ihjäl den 26-årige jordanske piloten som hållits som gisslan, uppger Sky News.

I en video syns en man inspärrad i en bur - och hur buren sedan börjar brinna.

Jordaniens regering säger sig nu ha avrättat två fångar som hämnd mot IS, enligt CNN.

Samtidigt demonstrerar invånarna i Amman mot pilotens brutala död.

Inom en timme efter att nyheten om den jordanske pilotens död släppts, flyttades sex fångar till det fängelse i Jordanien där man brukar placera dem som ska avrättas, uppger brittiska Daily Mail. Alla fångar har koppling till IS. Sajida al-Rishawis – den fånge som var aktuell för utväxling mot Mu'ath – avrättades på onsdagsmorgonen genom hängning tillsammans med Ziad Karbouli. Al-Rishawi satt fängslad för ett misslyckat försök till självmordsbombning. Karbouli var en av al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawis närmaste män. Avrättningen bekräftas av jordanska regeringens talesperson Mohammad al-Momani enligt CNN.

Åtgärden att flytta fångarna ses som en reaktion från jordanska regeringen på dödandet av den jordanske piloten. Samtliga ska avrättas "inom timmar", uppger Daily Mail.

På tisdagskvällen gick folkmassor ut och demonstrerade i huvudstaden Amman mot det brutala dödandet av Mu'ath Al Kassasbeh, uppger CNN.

– Med vårt blod och hela våra hjärtan, offrar vi oss för Mu'ath, ropade de.

Piloten Mu'ath Al Kassasbeh togs som gisslan av IS när hans flygplan kraschade i Syrien i slutet av december förra året och hölls fången tillsammans med japanerna Kenji Goto och Haruna Yukawa. Jordaniens och Japans regeringar har sedan dess försökt förhandla med IS för att få sina medborgare släppta.

IS har krävt att den terrordömda kvinnliga jihadisten Sajida al-Rishawi ska släppas ur jordanskt fängelse - men trots att Jordanien sagt sig vara villiga att frige henne har förhandlingarna brutit samman.

Bilder cirkulerade på Twitter

Både Kenji Goto och Haruna Yukawa har redan mördats av IS - och nu tyder allt på att Mu'ath Al Kassasbeh gått samma brutala öde till mötes.

Rörliga bilder av det som uppges vara mordet på piloten har cirkulerat på Twitter under tisdagen, uppger Sky News.

Videon visar en man klädd i orange overall som sitter inspärrad i en bur och hur en brännbar vätska leder fram till buren. Därefter ses enligt Sky News hur någon tänder eld på vätskan och hur buren börjar brinna.

Har inte kunnat säkerställa om den är äkta

Man har ännu inte kunnat säkerställa den 20 minuter långa videons äkthet, men den publicerades på ett känt konto för IS-propaganda och bär samma logotyp som tidigare videor som publicerats av terrorgruppens medieavdelning al-Furqan, rapporterar AP.

Pilotens familj har enligt Reuters fått information om mordet av den högste chefen för Jordaniens militär.

Samtidigt rapporterar landets statliga tv-kanal att regeringen nu tror att Mu'ath Al Kassasbeh mördades redan 3 januari i år.

"Vi gör allt vi kan"

Den jordanska regeringens talesperson Mohammed al-Momeni har tidigare beskrivit hur de kämpat för att få Mu'ath Al Kassasbeh fri.

– Vi gör allt vi kan för att rädda livet och säkra frigivandet av piloten, sa han enligt BBC.

Mu'ath Al Kassasbeh var på väg för att delta i den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS när hans flygplan störtade i Syrien.

Enligt jordanska regeringen dödades piloten redan den 3 januari, rapporterar jordansk stats-tv.

Obama kallar IS gärningar "barbariska"

USA:s president Barack Obama fördömer IS:s gärningar och kallar dem "barbariska", enligt TT.

– Vilken ideologi de än agerar under så är den bankrutt, säger Obama.

Han publicerade också ett uttalande i kväll som vänder sig till den dödade pilotens familj.

– I dag förenar vi oss med Jordaniens folk i deras sorg över en landsman, säger han och fortsätter:

– Å det amerikanska folkets vägnar sänder jag mina kondoleanser till Mu'ath Al-Kassabehs familj och nära.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.