Jordan B Petersons hårda svar till Margot Wallström

Jordan B Peterson tycker inte att Margot Wallström har tagit reda på tillräckligt mycket innan hon valt att kritisera honom.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Margot Wallström får skarp kritik för sitt uttalande om Jordan B Peterson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Jordan B Peterson har väckt ilska för sina åsikter om feminism och jämställdhet.
Utrikesminister Margot Wallström sa att den storsäljande författaren och föredragshållaren skulle "krypa tillbaka under den sten han kom ifrån".
Nu svarar han. 

– Jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om, säger den kontroversiella professorn.

Sverigeaktuella Jordan B Petersons föreläsningar på Youtube har 75 miljoner visningar och hans bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos” har på ett halvår sålts i över två miljoner exemplar världen över.

Men professorn i psykologi har samtidigt väckt starka reaktioner för sina åsikter om feminism och jämställdhet.

S-ministern Margot Wallström ogillar hans idéer. Under ett panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm på temat om hur kvinnors roll i samhället ska stärkas - där bland andra filantropen Melinda Gates och artisten Robyn deltog – sågade hon professorn.

– Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen, sa Wallström enligt nyhetsbyrån TT.   

– Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån, sa hon vidare.

Nu svarar Jordan B Peterson.

– Om hon hade gjort mer än att bara läsa åsikterna från ideologiskt besatta journalister och vad de återger så hade hon kanske kommit på andra tankar, säger han. Jag bjöd in henne till en av mina föreläsningar, så att hon kunde komma och lyssna själv och bilda sig en egen uppfattning, men som jag förstår det så kom hon inte. Hon kanske hade något bättre att göra, vilket definitivt är en möjlighet, men jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om och jag skulle också föreslå att någon i hennes position, med den auktoriteten och det anseendet, är något mer försiktig med att så lättsinnigt förolämpa människor som hon inte vet något om.

Jordan B Peterson tycker att utrikesminister Margot Wallström ska vara mer försiktig med att förolämpa människor hon inte vet något om.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Det var i ett panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm - med bland andra filantropen Melinda Gates och artisten Robyn – som Margot Wallström fällde sitt omdöme om den kanadensiska professorn.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

LÄS MER: Margot Wallström sågar kontroversielle professorn

Petersons råd till utrikesministern

Han är inte imponerad av Sveriges utrikesminister.

– Jag tror att det här har något att göra med att hon är beredd att göra uttalanden utan att tillräckligt ha utfört den svåra uppgiften att göra den nödvändiga utredningen för att berättiga sådana saker. Och jag skulle säga att när man är i en sådan position som hon är det ett krav att du etiskt, moraliskt och som en konsekvens av vilket förnuft du än må ha utvecklat är väldigt, väldigt försiktig med vad du säger och varför.

Jordan B Peterson har de senaste två åren fått stor uppmärksamhet för sin kritik av feminism, postmodernism, politisk korrekthet och identitetspolitik. Han ifrågasätter även klimatförändringarna. Under söndagen lämnade professorn Stockholm, där han uppträtt på Cirkus, för nästa stopp på sin pågående världsturné. Han har redan föreläst för över 200 000 människor.

Kanadensaren läser in anklagelser om kvinnofientlighet i Margot Wallströms kritik. 

– Personligen påverkar det mig väldigt lite för i princip så anklagar hon mig för kvinnofientlighet och för att någon ska känna sig skyldig så är det användbart att anklaga dem för något de faktiskt gjort.

Kanadensaren säger att Margot Wallström anklagar honom för kvinnofientlighet – något han inte tycker att det finns belägg för.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

LÄS MER: Jenny Strömstedt: Jordan B Petersons livsråd är harmlösa – men väckelsen oroar  

"Jag har inga betänkligheter"

– Allt jag har sagt till mina studenter, bokstavligen, i 30 år, finns inspelat på video och har publicerats offentligt. Om det hade funnits någonting där som var kvinnofientligt på ett sätt som skulle ligga till grund för en rimlig anklagelse så kan du vara säker på att de många människor som gjort det till sin uppgift de senaste två åren att sänka mig och finkammat det materialet, något miljoner människor gjort, hade hittat det avgörande bevismaterialet, som för övrigt inte existerar. 

Han menar att många kritiker medvetet väljer att tolka det som att han inte är för lika förutsättningar för alla invånare i ett samhälle.

– Jag har ingen betänklighet överhuvudtaget när det gäller nyttan of doktriner som implementeras för att säkra att alla har lika förutsättningar, det är en underbar sak. Jag tycker att den ekonomiska spelplanen ska öppnas upp för så många potentiellt begåvade spelare som möjligt och jag tror att om det råkar ge olika resultat på grund av  män och kvinnors fria val, de val som påverkas av biologi också, så är det bara bra. Om det gör mig till en kvinnohatare, då är det uppenbart att då skiljer sig min definition av en kvinnohatare från hennes. 

Expressen har sökt Margot Wallström för en kommentar. 

LÄS MER: Jens Liljestrand: Jordan B. Peterson är den pappa många saknar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.