Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordan B Peterson om svåra tiden: ”Obeskrivligt hemskt”

Jordan B Peterson är tillbaka. I Kvartals ”Fredagsintervjun” berättar han om den svåra tiden efter succén.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN/ TT

Han var plötsligt en av världens mest omtalade män 

Med sina angrepp på identitetspolitiken blev Jordan B Peterson en stjärna på Youtube och en bästsäljande författare. Sen blev det plötsligt tyst.

I Kvartals ”Fredagsintervjun” berättar han om den svåra tiden efter succén.

2019. Efter några intensiva år, då Jordan B Peterson gått från att vara en relativt okänd psykologiprofessor till ett världsfenomen, följd av miljoner företrädelsevis unga män och avskydd av lika många, försvann han plötsligt från rampljuset. 

Hans Youtube-kanal, med 3,5 miljoner följare, tystnade. Hans framträdanden i pratshower var som bortblåsta. Han höll inte längre några föreläsningar. Livet hade börjat falla samman. Hustrun Tammy hade drabbats av en svår och ovanlig njurcancer.

– Det var på liv och död, dagligen i flera månader. Jag vet inte om någon annan än hon överlevt den här typen av cancer, säger Jordan B Peterson i Kvartals ”Fredagsintervjun”.

Läkaren höjde dosen bensodiazepin

Han fick svår ångest. Och läkarna höjde dosen på den medicin, bensodiazepinen klonazepam, som han redan hade tagit under ett par års tid.

– Det fungerade inte bra. Varför vet jag inte, men det gjorde mig sämre snarare än bättre. Det i sin tur inledde en kaskad av händelser och jag blev beroende av bensodiazepinerna, säger Jordan B Peterson.

Men de stora problemen började när han väl lyckades sluta. Peterson drabbades av akatisi, vars betydelse är ungefär ”oförmåga att sitta”, och kopplas till biverkningar av psykofarmaka.

– Det blev en kombination av ångest och smärta, men det var mer än det. Det är obeskrivligt hemskt. Jag kunde inte sitta ner på mer än ett år. Jag kunde inte vila alls, säger han i intervjun. 

Han beskriver hur symptomen gick i dagliga cykler, där smärtan och ångesten var som värst på morgonen och avtog undan för undan under dagen, vilket gjorde att han ändå kunde sova på nätterna. Utan det andrummet tror inte Peterson att han hade stått ut – att han inte hade överlevt.

– Akatisi är så hemskt att ord inte kan beskriva det. Det är så obehagligt att människor som drabbas kan bli självmordsbenägna på bara några timmar.

– Ansvarstagande och kärlek, säger han som svar på frågan om vad som höll honom vid liv under den här perioden och menar att han har ett ansvar inte bara gentemot sina nära och kära utan även för de som har läst och påverkats av hans tankar.

Släppte ny bok

Med ett stort stöd av familj och vänner och sjukhusvistelser i USA, Kanada, Ryssland och Serbien har Peterson nu tagit sig förbi det värsta. Han säger i intervjun att hans liv gått från olidligt till svårt, att han fortfarande har neurologiska skador som gör att händer och fötter smärtar, men att det inte är någonting jämfört med hur det var. Hans fru är dessutom, två år efter diagnosen, frisk.

I dagarna släpptes hans nya bok, uppföljaren till succén ”12 livsregler – ett motgift mot kaos”, ”Bortom ordning. 12 nya livsregler”. Han tillskriver bokens något mjukare ton det stöd han och hans familj fick under livskrisen.

– Jag fick en större förståelse för den viktiga roll som mellanmänskliga relationer spelar i människors liv. Jag fick upp ögonen för det, i alla fall delvis, eftersom min familj gick igenom en serie hälsokatastrofer när jag skrev boken och släkt, vänner och allmänheten sträckte ut en hjälpande hand. Det påverkade mig och det påverkade boken, säger Peterson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.