Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonnas 12-åriga dotter fick sexbilder på mobilen

Jonnas tolvåriga dotter fick sexbilder skickade till sig via Airdrop. Foto: Privat
Beroende på inställning innebär Airdrop man kan motta filer från vem som helst med en Apple-telefon. Foto: Skärmdump

Jonna Hansdotter Garphult, 43, märkte att något var annorlunda när hennes tolvåriga dotter kom hem från träningen.

Någon hade försökt skickat grova, sexuella bilder via Airdrop till hennes telefon.

– Inte ens en jävla tolvåring kan få sitta på tvärbanan i fred utan att internetblottare ska ta sig in i hennes telefon, säger Jonna.

När Jonnas tolvåriga dotter var på väg hem från basketträningen i Stockholm dök något plötsligt upp på hennes mobilskärm.

Det var en förfrågan att ta emot bilder genom Airdrop, en tjänst i bland annat Apple-telefoner för att snabbt skicka och ta emot filer mellan enheter om man befinner sig i närheten. 

Jonnas dotter var märkbart påverkad efter händelsen, berättar Jonna. Foto: Privat

Förhandsvisningen av bilderna väckte obehagskänslor hos dottern.

– Hon sa när hon kom hem att det var grova, sexuella bilder som hade dykt upp när hon lyssnade på musik, berättar Jonna.

Dottern avböjde den anonyma avsändarens förfrågan och stängde av Airdrop-funktionen, vars inställning fortfarande var öppen för mottagning från alla.

”Jag blir ursinnig”

Jonna Hansdotter Garphult pratade med sin dotter under kvällen som var märkbart påverkad av händelsen.

– Hon tyckte det var väldigt obehagligt. Jag kan gissa att det kommer efterreaktioner. Vad fan var det som hände? Vad är det här för konstigt samhälle? Finns det gubbar som skickar såna här bilder till små flickor? Vi har pratat mycket om integritet på nätet och inte acceptera anonyma konton som man inte vet vilka de är. Vi har pratat om att det finns jävligt äckliga människor som försöker kontakta en, säger hon.

Jonna blev väldigt upprörd när hon fick veta vad som hänt. Foto: Privat

Samtidigt är Jonna glad att dottern berättade om vad som hänt.

– Jag kan tänka mig att en del reagerar med skam. Inte ens en jävla tolvåring kan få sitta på tvärbanan i fred utan att internetblottare ska ta sig in i hennes telefon. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, jag blir ursinnig.

Tipsar föräldrar att vara närvarande

De har haft flera samtal om strukturella problem som rör män som tar sig rätt till andra människors utrymmen. De har också pratat om vikten av samtycke.

– Det har aldrig varit så viktigt med samtycke, och det inkluderar att inte få oönskade saker skickade till sina sociala medier eller till postlådan. Man skickar inte oönskade saker till människor och framför allt inte barn. Det är snuskigt, oetiskt och jävligt obehagligt, säger Jonna.

Airdrop kan ställas in så att ingen, enbart kontakter eller alla kan skicka filer till telefonen. Foto: Skärmdump

Att föräldrar har en inblick i barnens internetvanor är viktigt, menar Jonna. Hon tipsar om att ställa frågor kring vilka som tillåts följa barnen i sociala medier och om anonyma konton.

– Vi kan vara mer närvarande angående nätet. Man kan säga ”har du fått några nya följare på Instagram?”, det är där de lever sina liv. Ungarna kan stänga in sig på sitt rum och vara på nätet i tre timmar och där måste vi hålla lite koll och vara en obekväm förälder, säger hon.

– När man släpper iväg sina barn måste man se till att deras inställningar är så privata som möjligt. Ett gott tips till föräldrar är att gå igenom sina barns telefoner och se till att Airdrop inte är öppen.

Vill du avaktivera funktionen? Steg 1: Öppna inställningar och välj ”Allmänt”.

Steg 2: Tryck på ”Airdrop”.

Steg 3: Ändra från ”Alla” till ”Mottagning av”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!