Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonathan räddade många liv – men träffades själv i nacken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonathan Smith räddade 30 liv under Las Vegas-skjutningen.
Stephen Paddock sköt ihjäl 59 personer och skadade över 500.

NEW YORK. Jonathan Smith kan ha räddat 30 människor i Las Vegas.

Under tiden träffades han själv av en kula i nacken. 

Nu har hans familj ordnat en insamling för att ha råd med sjukvården.

Den 30-åriga trebarnspappan Jonathan Smith beskrivs som en hjälte efter den fruktansvärda masskjutningen i Las Vegas. Hans osjälviska mod kan ha räddat livet på 30 personer, skriver Telegraph.

När gärningsmannen Stephen Paddock öppnade eld från sitt hotellrum på Mandalay Bay  flydde människorna på festivalen nedanför för sina liv. 

Jonathan Smith var på plats med nio familjemedlemmar för att fira sin bror födelsedag. Precis som många andra trodde han först att det var fyrverkerier som hördes, men när Countrysångaren Jason Aldean rusade från scenen förstod han allvaret och skrek till sin familj att hålla varandra i händerna och börja springa.

LÄS MER: Mördarens sista drag – föra över 800 000 kronor

En skadad kvinna får hjälp efter skjutningen.
Foto: CHASE STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN

"Det var en varm känsla i armen"

Mitt i paniken såg han flera personer som var så chockade att de bara stod kvar och han började skrika:

– Active shooter, active shooter, let’s go! Vi måste springa!

Han tog också tag i flera människor och drog med dem till ett fält som under festivalen fungerade som parkering. Tillsammans med flera andra gömde de sig bakom bilarna. Därifrån såg Jonathan Smith några unga tjejer som inte tagit skydd tillräckligt bra och han ställde sig därför upp för att hjälpa dem i säkerhet, skriver Telegraph. I samma stund träffades han själv av en kula.

– Jag kunde inte känna någonting i min nacke. Det var en varm känsla i armen, berättade han för Washington Posts reporter medan han behandlades på Sunrise Hospital under gårdagen. 

Läkarna har gjort bedömningen att det för tillfället är för riskfyllt att operera bort kulan och enligt Telegraph riskerar han att få leva med kulan i kroppen resten av livet. Hans familj har startat en insamling för att ha råd att betala för sjukvården. 

En av de som hyllat Jonathan Smith är Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton.
Foto: MARC GOLUB / POLARIS

Jonathan Smith vill inte kalla sig hjälte

En av de som hyllat Jonathan Smith är Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton:

https://twitter.com/ChelseaClinton/status/914973640751378433

Men Jonathan Smith, som till vardags arbetar som kopieringsmaskinsreparatör, vill inte kalla sig hjälte: 

– Jag ser inte på mig själv på det sättet. Jag skulle vilja att någon gjorde samma sak för mig. Ingen förtjänar att förlora sitt liv på en countryfestival. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.