Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonathan dog i kraschen – mamman riktar kritik mot UD

Foto: Tamarind Group/Facebook
Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN

Familjen till Jonathan, som dog i Boeing-kraschen i Etiopien, ska stämma flygplanstillverkaren. 

Samtidigt riktar mamman Britt-Marie Seex hård kritik mot Utrikesdepartementets hantering. 

Det berättar hon i en intervju med DN. 

Svenske flerbarnspappan Jonathan Seex, 45, var en av fyra svenskar som dog i flygkraschen söder om Addis Abeba i Etiopien i mars. 

Jonathan Seex var vd på Tamarind Group – ett företag som driver åtta restauranger, en lägenhetsby, ett kasino och ett hotell i Östafrika. 

I ett uttalande skrev företaget efter olyckan: 

Det är med enorm chock och sorg vi meddelar er den tragiska nyheten att Tamarinds vd Jonathan Seex var ombord på den olycksaliga flighten från Ethiopian airlines”. 

157 personer dog och efter flygkraschen, som var den andra med samma modell på kort tid, stoppades Boeing 737 Max i både amerikanskt och europeiskt luftrum.

157 personer dog i flygkraschen. Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN

Jonathan Seex familj ska stämma Boeing

Jonathans mamma, Britt-Marie Seex, befann sig i Nairobi när nyheten om kraschen kom. 

– Jag visste direkt att det där var Jonathans plan. Det var förskräckligt. Jag fick inte luft, kunde inte andas. Jag såg ju vad som hade hänt, säger hon i en intervju med DN. 

Britt-Marie Seex berättar för tidningen att hon drygt en vecka efter olyckan blev kontaktad av en amerikansk advokat och tillsammans med sin svärdotter kommer familjen nu stämma flygplanstillverkaren Boeing. 

– Jag har aldrig stämt någon. Vi kan inte få tillbaka Jonathan. Men det känns nästan som att de borde betala för att de varit så slarviga. Det har kostat människor livet och då bör det kosta dem också, säger mamman. 

I intervjun riktar Britt-Marie Seex hård kritik mot Utrikesdepartementet. Hon jämför med hur andra länder har hanterat drabbade medborgare – däribland den kenyanska regeringen som samlade drabbade familjer för ett möte. Från den svenska regeringen har hon ”inte hört någonting sådant”, berättar hon. 

Riktar hård kritik mot Utrikesdepartementet 

För DN visar hon också upp ett mejl där en UD-tjänsteman skrivit ”berörda personer uppskattar feedback för att kunna dra lärdomar av hur svenska myndigheter arbetade med kraschen”. 

– Jag tänkte, ”jaså, svenska myndigheter använder min sons död som läromaterial?”. Har de inte lärt sig tillräckligt efter tsunamin, efter Estonia, efter Drottninggatan?, säger Britt-Marie Seex som också är kritisk till att hon inte fick möjlighet att kontakta anhöriga till andra drabbade eftersom UD inte lämnade ut uppgifter. 

Expressen har varit i kontakt med Utrikesdepartementet som lämnat samma kommentar som de gett till DN tidigare under kvällen: 

– Ibland kan man ha behov av att samtala och där har vi ofta ett gott samarbete med Svenska kyrkan i delar som inte är konsulära. Det ges stöd i hemkommunerna. Men vi ska inte lämna ut id-uppgifter på andra personer. Det handlar om att skydda integriteten för den enskilde även om jag förstår att det i vissa fall skulle vara för en god sak att göra det, säger Patric Nilsson, presschef på UD. 

Angående Britt-Marie Seex jämförelse med andra länder svarar han: 

– Vi har våra rutiner och de har sina. Vi ska finnas för att stötta och vara tillgängliga för att kunna svara på frågor och vi har en jour 24 timmar om dygnet på årets alla dagar. Vi har rutiner för hur vi ska hålla anhöriga informerade och har kontakt med de inblandade. Men alla kanske inte vill ha det som en grupp utan vill ha en individuell kontakt och det kan vara en dialog som förs med en anhörig i förtroende. Personer hanterar sorgen på olika sätt och vissa klarar inte ens av att prata om det som hänt. 

Expressen har varit i kontakt med Britt-Marie Seex som godkänt att vi återpublicerar hennes citat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.