Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström
Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström

Jonas Wahlström: "Aldrig hänt tidigare"

Publicerad

Extremt ovanligt och oerhört tragiskt.

Det är djurexperten Jonas Wahlströms första reaktion när han hör talas om vargattacken.

– Mig veterligen har något liknande aldrig hänt tidigare, säger han.

Att vargar attackerar människor är ytterst ovanligt.

Det säger djurexperten Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

– Det är oerhört tragiskt. Att vargar dödar människor händer praktiskt taget inte, säger han.

Enstaka fall

– Det finns något enstaka fall i Alaska där en gravt berusad person har somnat någonstans och så har vargar vågat sig fram och den har personen inte vaknat. Men det är något enstaka fall på hundra år. Senast en varg dödade en människa i Sverige var någon gång i början av 1800-talet. Att det händer på det här sättet, i ett hägn på en djurpark... Jag tror aldrig någonsin att det har hänt.

Varit där själv

Jonas Wahlström vill inte spekulera i vad som har hänt eftersom han ännu inte har några detaljer om dödsfallet.

– De har ett hägn där man får gå in till vargar. Jag har själv varit där flera gånger. De har varit som lekfulla schäferhundar, säger han.

"Kan ha snubblat"

Olof Liberg, vargexpert på Sveriges Lantbruksuniversitet, säger också att händelsen är i princip unik för en djurpark.

– I USA hände det för några år sedan i ett forskningshägn i Ely i Minnesota. Där var det också en kvinna som gick in ensam, vilket var emot reglementet, säger han till TT.

Han säger att händelsen troligen kommer bli omskriven i hela världen.

Han kan inte svara på varför vargarna skulle ha attackerat vårdaren.

– Något har utlöst vargarnas attack- eller mobbningsbeteende. Det kan vara en sådan enkel grej som att hon har snubblat. Det är omöjligt att spekulera i, ingen vet vad som har hänt, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag