Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedts nya angrepp på Romson

Jonas Sjöstedt avslutade V-kongressen med ett sista angrepp på MP och Åsa Romson.Foto: Pavel Koubek/Tt / TT NYHETSBYRÅN
I avslutningstalet sa Sjöstedt också att man vill bli ett större parti - bland annat genom att välkomna fler LO-medlemmar.Foto: Pavel Koubek/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets budgetpartner Miljöpartiet befinner sig i kris sedan flera veckor tillbaka. Foto: Patrik C Ã Sterberg / PATRIK Ã STERBERG/STELLA PICTURE STELLA PICTURES
Åsa Romson.Foto: Patrik C Ã Sterberg / PATRIK Ã STERBERG/STELLA PICTURE STELLA PICTURES

Jonas Sjöstedt avslutade V-kongressen med ett sista angrepp på den gröna budgetpartnern och klimat- och miljöminister Åsa Romson, MP.

En kampanj mot Vattenfalls brunkol inför MP-kongressen nästa vecka.

– Jag hoppas att vi får dem på vår sida i den här striden, säger Vänsterledaren.

Besluten på V-kongressen i Örebro

• V ska driva frågan om 30 timmars arbetsvecka hårdare. På fredagskvällen beslutades det att arbetstidsförkortning ska drivas som en av partiets huvudfrågor. Kongressen beslutade också att man ska ta fram beräkningar för hur arbetstidsförkortningen ska kunna finansieras på annat sätt än genom att avstå framtida löneutrymme.

• Vänsterpartiet har antagit ett nytt program med målet att bli Sveriges grönaste parti. Men kongressen sade nej till att prioritera klimathotet före en snabb kärnkraftsavveckling. Det mest kontroversiella förslaget var att om svensk kärnkraft kan bidra till att minska utsläppen från kol, olja och gas i norra Europa, så kan V låta kärnkraftsavvecklingen gå lite långsammare.

• V ska arbeta för att få bort PKK från EU:s terrorlista. PKK hamnade på listan när EU skärpte åtgärderna mot terrorism efter 11 septemberattackerna i New York 2001. Terrorstämplingen stöddes av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. V:s partistyrelse var emot kongressbeslutet, eftersom den menade att man legitimerar EU:s terroristlista som helhet om man arbetar för att bara ta bort PKK.

• Unga bör få rösta om de fyller 18 år under valåret, beslutade Vänsterpartiets kongress på fredagskvällen. Det skulle innebära en sänkning av rösträttsåldern för en del, eftersom man i dag får rösta först från den dagen man fyller 18 år. Ett förslag om att sänka rösträttsåldern till 16 år röstades dock ned. Däremot vill partiet att rösträttsålder på 16 år bör införas på försök i kommunalval.

• Vänsterpartiet anser nu att den antirasistiska kampen ska kunna bedrivas parallellt med kampen mot kapitalismen och patriarkatet. Tidigare fanns mer betoning på att bekämpa rasism genom klasskamp och minskade klyftor i samhället. Många på kongressen ville gå ännu längre genom att till partiets nuvarande etiketter "socialistiskt" och "feministiskt" även tillfoga en tredje: "antirasistiskt". Det röstades dock ned med siffrorna 123–90.

Källa: TT

Vänsterpartiets budgetpartner Miljöpartiet befinner sig i kris sedan flera veckor tillbaka. Och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har upprepade gånger under helgens fyra dagar långa kongress i Örebroangripit Miljöpartiet. Han har riktat stark kritik mot klimat- och miljöminister Åsa Romsons arbete på klimatområdet.

Vänsterpartiet antog ett ekologisktekonomiskt program och Sjöstedt utropade i sitt avslutningstal på söndagen V till "det ledande klimatpartiet".

– Jag vänder mig direkt till MP och S. Det är nu det avgörs hur er regering kommer gå till historien, som den regering som svek klimatet när det gällde eller den regering som vågade ta ett modigt och nödvändigt beslut, säger han.

Jonas Sjöstedt avslutade V-kongressen med ett sista angrepp på den gröna budgetpartnern och klimat- och miljöminister Åsa Romson, MP. 

Jonas Sjöstedt: "Tjeckiska skurkföretaget"

Han uppmanade Åsa Romson och Gustav Fridolin att ta konflikten med S och lovade att ge sitt stöd.

Trots detta så tog inte V upp frågan om Vattenfall under vårens budgetförhandlingar.

– Det har inte varit en del av själva budgetförhandlingen, den har också kommit efter att själva budgeten var färdigförhandlad, säger Sjöstedt.

Fast Vattenfalls brunkol har vi känt till länge?

– Ja, det har vi gjort. Men det var först för några veckor sen som det blev känt att det konkreta budet kom från det här tjeckiska skurkföretaget.

Nu hotar Sjöstedt att ta frågan till riksdagen, där Vänsterpartiets linje än så länge ser ut att ha ett svagt stöd.

I avslutningstalet sa Sjöstedt också att man vill bli ett större parti - bland annat genom att välkomna fler LO-medlemmar.

– Det vi framför allt siktar på nu är att bli starkare bland LO-medlemmar och fackliga aktivister och fler företrädare som har fackliga uppdrag. Men alla antirasister, feminister och vänstermänniskor är välkomna till oss om de delar vår syn på världen.

"Det är en dubbeloffensiv"

Är det en dubbeloffensiv för att sno väljare från både S och M?

– Det är en dubbeloffensiv för att det är viktiga frågor för oss. Sen är det många LO-medlemmar som bryr sig om klimatet också, säger han.

Nu ska partistyrelsen kalla till ett rådslag om framtida samarbetet om regeringar.

– Det är ju svårt att tänka sig att V skulle regera ihop med borgerliga partier.

Men du kan tänka dig att samarbeta med Annie Lööf om kärnkraften?

– Ja, det finns enskilda frågor och just i den frågan har Centern en chans att avveckla kärnkraften ihop med oss, C och S.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.