Jonas Sjöstedt presenterar samtidigt förslag till en EU-kommissionärspost. Foto: Sven Lindwall
Jonas Sjöstedt presenterar samtidigt förslag till en EU-kommissionärspost. Foto: Sven Lindwall

Jonas Sjöstedts nya regeringsflört

Publicerad

Här är Vänsterledaren Jonas Sjöstedts nya flört med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Byt ut EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) mot en socialdemokrat eller en miljöpartist, föreslår han.

– Tre namn som vi diskuterat är Leif Pagrotsky, Lena Sommestad och Maria Wetterstrand, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.se.

Tidigare i dag deklarerade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att han vill se en ny kommissionärsportfölj för Sveriges del. Folkpartisten Cecilia Malmström, som ansvarar för bland annat asyl- och migrationsfrågor, inte ska få förlängt förordnande, anser han.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller med - och går ett steg längre.

Han säger till Expressen.se att det är "självklart att vi ska ha en rödgrön kommissionär".

– Framförallt om det blir som vi hoppas, att vi får en rödgrön majoritet i valet. Då kan vi inte ha en borgerlig EU-kommissionär.

– Det är också så att Folkpartiet är ett extremt parti i svensk EU-politik. De är för svenskt EMU-inträde och vill gå med i euron, det är en uppfattning som svenska folket inte delar. Just frågan om att ompröva den ekonomiska politiken blir den viktigaste frågan i Europa de kommande åren.

Föreslår tre namn

Jonas Sjöstedt presenterar samtidigt förslag på kandidater till en kommissionärspost:

– Vi har funderat på några namn som vi skulle kunna tänka oss att stödja. Och de tre namn vi har diskuterat är Leif Pagrotsky, Lena Sommestad och Maria Wetterstrand. Då skulle man få en kommissionär som var på nej-sidan i folkomröstningen om euron, och som alltså representerar folkmajoriteten. Det tror vi är viktigt när vi ser vad som väntar EU nu.

Har ni inte hittat någon kompetens i det egna partiet?

– Jo, men det finns två hakar. Det ena är att vi är det parti som är mest kritiskt mot hur EU fungerar och vi tror att en vänsterpartist skulle ha svårt att bli vald via EU-parlamentet. Vi är så tydliga i vår kritik jämfört med de andra partierna, och så har vi mycket kritik mot hur själva EU-kommissionen fungerar också. Men vi tycker att det finns duktiga människor, andra rödgröna, som vi tror skulle kunna svänga det här åt rätt håll, och då är de här tre namnen intressanta.

Enligt Jonas Sjöstedt har frågan ännu inte diskuterats mellan de rödgröna partierna.

– Det här är helt och hållet vårt eget förslag. Det är Vänsterpartiets tankar.

Men kommer du att ta kontakt med Löfven i den här frågan?

– Det får vi se hur det blir.

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand kommenterade under torsdagseftermiddagen Jonas Sjöstedts förslag via Twitter.

– Jag vet helt enkelt inte vad jag skulle svara om det var på riktigt. Ärligt. Men det är ju alltid trevligt att vara uppskattad hos andra partier, oavsett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag