Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonas Sjöstedts nya regeringsflört

Jonas Sjöstedt presenterar samtidigt förslag till en EU-kommissionärspost. Foto: Sven Lindwall

Här är Vänsterledaren Jonas Sjöstedts nya flört med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Byt ut EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) mot en socialdemokrat eller en miljöpartist, föreslår han.

– Tre namn som vi diskuterat är Leif Pagrotsky, Lena Sommestad och Maria Wetterstrand, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.se.

Tidigare i dag deklarerade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att han vill se en ny kommissionärsportfölj för Sveriges del. Folkpartisten Cecilia Malmström, som ansvarar för bland annat asyl- och migrationsfrågor, inte ska få förlängt förordnande, anser han.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller med - och går ett steg längre.

Han säger till Expressen.se att det är "självklart att vi ska ha en rödgrön kommissionär".

– Framförallt om det blir som vi hoppas, att vi får en rödgrön majoritet i valet. Då kan vi inte ha en borgerlig EU-kommissionär.

– Det är också så att Folkpartiet är ett extremt parti i svensk EU-politik. De är för svenskt EMU-inträde och vill gå med i euron, det är en uppfattning som svenska folket inte delar. Just frågan om att ompröva den ekonomiska politiken blir den viktigaste frågan i Europa de kommande åren.

Föreslår tre namn

Jonas Sjöstedt presenterar samtidigt förslag på kandidater till en kommissionärspost:

– Vi har funderat på några namn som vi skulle kunna tänka oss att stödja. Och de tre namn vi har diskuterat är Leif Pagrotsky, Lena Sommestad och Maria Wetterstrand. Då skulle man få en kommissionär som var på nej-sidan i folkomröstningen om euron, och som alltså representerar folkmajoriteten. Det tror vi är viktigt när vi ser vad som väntar EU nu.

Har ni inte hittat någon kompetens i det egna partiet?

– Jo, men det finns två hakar. Det ena är att vi är det parti som är mest kritiskt mot hur EU fungerar och vi tror att en vänsterpartist skulle ha svårt att bli vald via EU-parlamentet. Vi är så tydliga i vår kritik jämfört med de andra partierna, och så har vi mycket kritik mot hur själva EU-kommissionen fungerar också. Men vi tycker att det finns duktiga människor, andra rödgröna, som vi tror skulle kunna svänga det här åt rätt håll, och då är de här tre namnen intressanta.

Enligt Jonas Sjöstedt har frågan ännu inte diskuterats mellan de rödgröna partierna.

– Det här är helt och hållet vårt eget förslag. Det är Vänsterpartiets tankar.

Men kommer du att ta kontakt med Löfven i den här frågan?

– Det får vi se hur det blir.

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand kommenterade under torsdagseftermiddagen Jonas Sjöstedts förslag via Twitter.

– Jag vet helt enkelt inte vad jag skulle svara om det var på riktigt. Ärligt. Men det är ju alltid trevligt att vara uppskattad hos andra partier, oavsett.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!