Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedts nya hot mot Stefan Löfven

"Regeringen kan lösa det här inom timmar", säger Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt är redo att förhandla med regeringen om Arbetsförmedlingen – men får nobben.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Jonas Sjöstedt vill Vänsterpartiet ”skjuta ner punkt efter punkt” i januariavtalet.

Nu väntar han på besked om Arbetsförmedlingen – och är redo att förhandla.

– Regeringen kan lösa det här inom timmar men då måste de backa när det gäller kaosprivatiseringen, säger V-ledaren.

Kaoset kring Arbetsförmedlingen fortsätter, och januaripartierna – regeringen, Centerpartiet och Liberalerna – har tvingats till krismöten för att diskutera hur de ska göra med sin hårt kritiserade reformering av myndigheten.

Senast på tisdag måste de komma med besked i frågan: vilka krav från övriga politiska partier är de redo att ge efter för?

Vänsterpartiet har hotat med en misstroendeomröstning gentemot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, om inte ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen upphör. Med sig på tåget har de Moderaterna, Kristdemoraterna och Sverigedemokraterna – som alla är missnöjda med reformeringen.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

Jonas Sjöstedt vill förhandla med regeringen

Enligt Jonas Sjöstedt har de fyra januaripartierna träffats under helgen, och han väntar nu på att få ta del av vad de har kommit fram till.

– Glädjande nog tyder mycket på att de backar på den här viktiga punkten om privatiseringen. Vi är redo att förhandla men märkligt nog vill regeringen inte prata med oss, säger Vänsterpartiets ledare till Expressen.

Löfven har flaggat för att förhandla om Arbetsförmedlingen med M och KD – men inte med V.

– Det är lite omoget. Vi har ett jätteproblem ute i kommunerna och vi är beredda att lösa det men de vill inte prata. Jag tycker att det är konstigt, säger Jonas Sjöstedt.

Vad gör ni om januaripartierna går Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes men inte er?

– Vi kommer att titta vad de föreslår och hur det stämmer överens med det vi vill. Det viktigaste är att arbetslösa får hjälp.

Har ni varit i kontakt med Moderaterna och Kristdemokraterna under helgen, eller med något av januaripartierna?

– Vi har kontakter bägge vägar men jag kan inte kommentera när och med vem, säger Jonas Sjöstedt.

Han tillägger att ”bollen nu ligger hos regeringen”.

Vill ”skjuta ner” januariavtalet

– Om regeringen vill lösa det här kan de lösa det inom timmar men då måste de berätta att de backar när det gäller kaosprivatiseringen, att vi ska få Arbetsförmedlingen att fungera så arbetslösa får utbildning – inte försörjningsstöd.

Statsminister Stefan Löfven har kallat Vänsterpartiets misstroende mot Eva Nordmark för ”huvudlöst”. Regeringen menar att det bara skapar politiskt kaos, men Jonas Sjöstedt håller inte med.

– Nej, vi säger att vi är beredda att förhandla för att lösa problem för Sveriges arbetslösa och att vi inte vill ha en privatisering som han (Stefan Löfven) inte heller vill ha.

Men ni har ju släppt fram januariavtalet där det står...

– Nej, vi avskyr januariavtalet.

– Vårt mål är att skjuta ner punkt efter punkt i det, säger Sjöstedt.

Varför släppte ni då fram Löfven som statsminister?

– Det är helt givet att vi inte vill ha Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson som var alternativet. Men vi har aldrig gett klarsignal för högerpolitik, utan vi tänker stoppa införandet av marknadshyror, urholkning av turordningsreglerna, vi vill att Arbetsförmedlingen ska fungera och så vidare.

”Måste respektera riksdagen”

Jonas Sjöstedt utesluter inte att göra gemensam sak med M och KD vid fler tillfällen framöver, men vill inte nämna några specifika sakfrågor.

Enligt Expressens inrikespolitiska kommentator Viktor Barth-Kron har ”Jonas Sjöstedts bråkande bara börjat”. V-ledaren svarar:

– Det handlar om att majoriteten bestämmer i riksdagen och att en regering som är i minoritet måste respektera majoriteten i riskdagen. För mig är det demokrati.

Sjöstedt fortsätter:

– Regeringen måste inse att den är i minoritet även med januaripartierna, och när riksdagen går emot deras politik måste den ändras. Det är egentligen helt självklart, det är de spelregler vi har i den svenska demokratin.

Vill inte ha nyval

Se när Jonas Sjöstedt medverkar i SVT:s Agenda.

På söndagskvällen medverkar V-ledaren även i SVT:s ”Agenda”. Där säger han att regeringen borde lyssna när den inte har majoritet för sin politik – men understryker att Vänsterpartiet varken kräver Löfvens avgång eller något nyval.

– Lär de sig lyssna på när det finns en majoritet mot minoriteten som regerar i riksdagen kan de undvika de här situationerna, men i det här fallet har de bara kört på. Det kan inte en minoritetsregering göra, säger Sjöstedt i ”Agenda”.

– Men vi kräver inte nyval och självklart vill inte regeringen heller ha nyval. Det är inte vårt mål.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

Viktor Barth-Kron: Här är de möjliga scenarierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.