Jonas Sjöstedt. Foto: Robban Andersson
Jonas Sjöstedt. Foto: Robban Andersson

Jonas Sjöstedt varnade rödgröna kollegorna

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterns partiledarkandidat Jonas Sjöstedt uppskattar inte Socialdemokraternas och Miljöpartiets flörtar med alliansen.
När han i Ekots lördagsintervju fick frågan om vad han tycker om Socialdemokraternas nya öppning för att förhandla om energin med alliansregeringen svarar han:
- Jag tycker att det är väldigt beklagligt. Jag tror att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna gör ett misstag om man nu så att säga räddar en borgerlig regering.
Möjligheterna för ett framtida rödgrönt samarbete beskrev Vänsterpartiets partiledarkandidat Jonas Sjöstedt som goda när han under lördagen var med i Ekots lördagsintervju. Och han säger att han är van vid att arbeta tillsammans med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Men när han fick frågan om vad han tycker om Håkan Juholts (S) öppning för att förhandla om energipolitiken med alliansen visade Sjöstedt tydligt att han inte uppskattar det.
– Jag tycker att det är väldigt beklagligt. Jag tror att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna gör ett misstag om man nu så att säga räddar en borgerlig regering och en borgerlig politik. Vi i Vänsterpartiet kommer inte att göra det, säger han och fortsätter:
– Om det är så att det under den här mandatperioden utvecklas så att varje gång regeringen behöver hjälp så kallar man på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet och så gör de upp så tycker jag att regeringen inte får det motstånd som den förtjänar. Som helhet bedriver den här regeringen en usel miljöpolitik och man ökar klassklyftorna i Sverige.

"Historisk möjlighet"

Sjöstedt talade också om att avveckla kärnkraften.
– Vi har en historisk möjlighet nu när både vindkraften och andra energikällor både har en sådan ekonomi och sådan utvecklingspotential att stegvis avveckla kärnkraften i Sverige. För oss skulle det vara väldigt bekymmersamt om man skulle bygga ny kärnkraft.
Sjöstedt fick också flera frågor om sitt engagemang i Kommunistisk ungdom.
– Jag kallade mig kommunist fram till 1989 kanske. Socialist är ett namn som mycket bättre beskriver den jag är.
Samtidigt beskrivs han ofta som den som är mest höger bland partiledarkandidaterna, något som han själv inte höll med om.
– Som jag ser det finns det fyra vänsterkandidater. Alla är vi till vänster. Om man nödvändigtvis ska sätta oss på en sorts höger- och vänsterskala skulle jag säga att jag står aningen till vänster om de andra tre kandidaterna.
Du är mer vänster?
– Ja, om man nödvändigtvis måste göra det skulle jag säga det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag