Jonas Sjöstedt. Foto: Scanpix
Jonas Sjöstedt. Foto: Scanpix

Jonas Sjöstedt (V) byter bank i protest

Publicerad
Uppdaterad
Efter avslöjandena om Nordeas vd Christian Clausens lägenhetsaffär och vidlyftiga pensionsersättning flyr vänsterpartisten Jonas Sjöstedt.
Han har nu valt att byta bank.
"Jag är trött på att betala Nordeas miljardvinster, bonusar och lyxvåningar till direktörer", skriver han i sin blogg.
Tidigare i veckan skrev Expressen.se om Nordeas vd Christian Clausens lyxlägenhet för 22,5 miljoner kronor, som banken valde att köpa - samtidigt som över 2 000 anställda tvingas gå. Dessutom avslöjade SVT Rapport att om Clausen lever till 85 års ålder får 98 miljoner kronor i pension. Skulle han leva längre kan pensionen maximalt bli totalt 124 miljoner kronor.
I avtalet finns också reglerat att Clausen får sluta jobba redan vid 60 års ålder.

Mindre girig bank

Avslöjandena har gått få förbi. En av dem som har reagerat är Jonas Sjöstedt, som är favorit att ta över som partiledare för Vänsterpartiet. Han har nu beslutat att byta bank från Nordea.
"Jag tänker flytta över mitt lån på huset hemma i Umeå till någon mindre girig bank. Jag är trött på skyhöga räntor på mitt lån samtidigt som man inte får ett öre i ränta på lönekontot. Jag är trött på att vara med och betala Nordeas miljardvinster, bonusar och lyxvåningar till direktörer", skriver han i sin blogg.

Fler lokalt ägda banker

Han beklagar dock att han förlorar den "hjälpsamma och trevliga personalen på kontoret i Umeå".
"Vi behöver fler nya lokalt ägda banker i detta land. Banker som sysslar med lån och inlåning, inte spekulation".
Vilken bank han kommer att gå över till framgår dock inte i bloggen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag