Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt (V) bekräftade valplanen

Jonas Sjöstedt (V) är beredd att gå sin egen väg efter valet.

I sitt tal på Vänsterdagarna i Malmö i dag bekräftade han den valplan som Expressen avslöjat: högst på önskelistan står en ministerplats i en rödgrön regering - men inte till varje pris.

Plan B är att påverka S i opposition.

– Det innebär att vi kommer förhandla från fråga till fråga, kan vi få igenom vänsterpolitik så gör vi det. Annars röstar vi för våra egna förslag, säger han.

Häromdagen kunde Expressen avslöja V:s plan inför valet om mindre än ett år: Skulle det bli regeringsskifte så kommer Jonas Sjöstedt inte kräva några ministerplatser av Stefan Löfven. Och skulle partiet inte bjudas in i regeringen så menar partiledningen att den gärna står vid sidlinjen och samarbetar med regeringen vid behov.

Vid sitt tal på Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i dag gick vänsterledaren in på vad valplanen innebär.

– Om vi inte sitter i en regering, vilket vi tycker är det bästa för att då kan man påverka mest, då är vi ett oppositionsparti.

– Då kan de aldrig lita på att vi ska stödja dem. Det innebär att vi kommer förhandla från fråga till fråga, kan vi få igenom vänsterpolitik så gör vi det. Annars röstar vi för våra egna förslag, säger Jonas Sjöstedt.

Du säger i ditt tal att du inte kommer sätta dig i en regering med borgerliga partier. Vad gör du om S och MP skulle slå ihop sig med något av dem?

– Jag ser inga möjligheter att regera ihop med ett borgerligt parti. Och jag beklagar den här otydligheten som finns, att man leker med möjligheten att ta in någon slags rest av alliansen i en regering. Vi har chans att få rödgrön majoritet. Det är den populäraste regering som finns i Sverige enligt opinionsmätningarna. Men det är bara Vänsterpartiet som står för det.

I dagens Expressen menar flera högt uppsatta S-källor att de tror att Sjöstedts beslut om att inte kräva ministerplatser kan oskadliggöra Fredrik Reinfeldts viktigaste vapen inför valet: regeringsfrågan. I samband med att nyheten publicerades kommenterade moderaternas policychef Mattias Keresztesi V-strategin med en kort mening på Twitter:

"Grattis Stefan Löfven".

Statsvetaren Katarina Barrling är dock inte övertygad.

– Att partiet inte säkert kommer att kräva ministerposter, är inte samma sak som att de inte kommer att kräva ministerposter eller annat i utbyte efter valet. Därmed förlorar inte Reinfeldt sitt argument att vi inte vet vilken politik en S-regering kommer att bedriva.

– Dessutom kan Löfven i valrörelsen få den kritiken även från vänster, och Sjöstedt kan säga att den som vill vara säker på en vänsterregering fri från borgerlig politik bör rösta på V.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.