Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt svarar på Asks tuffa kritik

Jonas Sjöstedt (V) fick skarp kritik av justitieminister Beatrice Ask (M) för uttalandet att polisen ska ge färre tillstånd för nazistiska möten. Nu slår han tillbaka.
Foto: Anna Svanberg
"Jag är lite förvånad över att Jonas Sjöstedt antyder att vi skulle ha någon slags selektiv grundlag. Det vore helt åt pepparn", sa justitieminister Beatrice Ask (M) när hon kritiserade Jonas Sjöstedt.
Foto: Cornelia Nordström

Justitieminister Beatrice Ask (M) riktade i går skarp kritik mot Jonas Sjöstedt (V) för hans uttalande om att polisen ska ge färre tillstånd för nazistiska möten.

I dag slår vänsterledaren tillbaka.

– Mötesfriheten är självklar, men det innebär inte att man måste säga ja varje gång nazisterna vill demonstrera, säger han.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar på söndagen i Vänersborg. Bara timmar senare kommer nazistiska Svenskarnas parti till samma stad.

– Jag kommer i huvudsak att tala om våra viktiga valfrågor: privatiseringar, vinster i välfärden, klimat och feminism. Men jag kommer också att ta upp Svenskarnas parti, i om att det som hände i Malmö i går, säger han inför talet.

Du sa i går att polisen har varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten?

– När nazister demonstrerar finns det en stor risk för brott, som exempelvis hets mot folkgrupp och att man använder förbjudna symboler. Det finns också risk för allvarliga ordningsstörningar i och med att det handlar om den här typen av fullständigt extrem ideologi, och tidigare gjorde polisen en mer strikt bedömning av var och när man gav tillstånd att demonstrera. Och jag tycker att det är en viktig diskussion.

Färre tillstånd

Jonas Sjöstedt menar att även om mötesfriheten är självklar så innebär det inte att man måste säga ja varje gång nazisterna vill demonstrera. Han nämner exempel som första maj, Almedalen och årsdagen för kristallnatten.

– Det är samma sak med att Svenskarnas parti får tillträde till skolor i bland. Jag tycker inte att en judisk elev ska behöva utsättas för att möta nazister som förnekar Förintelsen av deras egna släktingar, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask (M) var mycket kritisk till dina åsikter om tillståndsgivning och menar att det är en farlig utveckling att pröva vilka åsikter som kan få demonstreras?

– Den här diskussionen finns också mellan poliser där en del poliser har skrivit att man faktiskt har ändrat sin bedömning. Och det handlar inte om att inskränka mötesfriheten, jag försvarar den även för de som har åsikter som jag inte delar, men när det finns en risk för brott i samband med nazistiska demonstrationer måste polisen väga in det, samt risken för allvarliga ordningsstörningar, säger han.

"Poliser ska inte utreda poliser"

Efter att det framkommit uppgifter som tyder på att polisen kan ha använt övervåld vill han se en förändring i utredningsförfarandet.

– Det här måste utredas ordentligt. Jag anser att det vore bättre om polisen inte utreder anklagelser mot sig själva, utan att man hade en oberoende myndighet som gjorde det, säger han.

Polisen vittnar om ett våldsamt upplopp där det ska ha kastats bland annat gatsten och ammoniak mot polisen. Var går gränsen för vad demonstranter får göra?

– Det är helt självklart att demonstranter inte får använda våld. Förutom att det är olagligt så menar jag också att en antirasistisk rörelse är som starkast när man kan vara där med barnvagnar och när pensionärer kan vara där med rullatorer. Det är den fredliga, folkliga mobiliseringen som är så viktig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.