Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M och KD ställer sig bakom misstroende

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson.
Foto: RIKSDAGEN
Jonas Sjöstedt.
Foto: LISA MATTISSON
Eva Nordmark.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
1 / 7

Vänsterpartiet vill att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) avgår. 

M, KD och SD ställer sig bakom misstroendeförklaringen – om inte regeringen tillmötesgår deras krav om Arbetsförmedlingen.

Efter beskedet sade gruppledaren Annelie Karlsson (S) att regeringen kommer behöva ta ställning till om den ska avgå, och på eftermiddagen kommenterade statsminister Stefan Löfven beskedet: 

– Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredda att fälla en socialdemokratisk minister som tillträdde för knappt tre månader sedan, säger han.

Vänsterpartiet meddelade för två veckor sedan att de skulle försöka rikta ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om regeringen inte backade på ett antal punkter när det kommer till reformeringen av Arbetsförmedlingen. 

På torsdagen, i samband med en frågestund i riksdagen, berättade V-ledaren Jonas Sjöstedt att man gör slag i saken då man inte anser att regeringen bemött deras krav. Strax efter beskedet sade han att Vänsterpartiet hoppas på att regeringen ringer ”inom ett par timmar”. 

– Vi sätter oss gärna så fort som möjligt. Vi har en inbjudan till en riktig förhandling med regeringen och vi är förvånade över att de inte förhandlat på riktigt med oss på två veckor. De har dragit benen efter sig. Nu hoppas vi att de ringer inom timmar och bjuder in oss. Kan de säga ”vi löser det här”, så ska vi låta Eva Nordmark sitta kvar. 

Om detta agerande skulle leda till extra val säger han: 

– Det blir bara ett extra val om Stefan Löfven och regeringen själv väljer det. 

Misstroendevotum

 Om riksdagen inte har förtroende för statsministern eller en minister kan riksdagen tvinga regeringen eller ministern att avgå genom att besluta om en misstroendeförklaring. 

 Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Minst 175 ledamöter måste sedan rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller en minister.

 Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Viktor Barth-Kron: Det här handlar krisen om

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.

M, SD och KD står bakom misstroendet

M, SD och KD står bakom misstroendeförklaringen mot Eva Nordmark och gjorde via en presskonferens klart att regeringen har till på tisdag på sig att backa på de delarna av reformeringen av Arbetsförmedlingen som M och KD inte ställer sig bakom. 

Angående att regeringen kan avgå säger Ulf Kristersson att det inte är något han har emot, men att det inte är vad detta handlar om. 

– Regeringen försöker göra något man inte har stöd för i riksdagen. Om regeringen sedan vill avgå är det deras sak. 

Kraven på Löfven – för att inte avsätta ministern

Moderaterna och Kristdemokraterna: Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska inte vila på lagen om valfrihet, LOV. Dessutom bör reformeringen ske gradvis, med utgångspunkten att en gedigen kontrollfunktion måste finnas på plats innan implementering. 


Vänsterpartiet: Tre punkter: Att Arbetsförmedlingen i sig har tillräckligt mycket medel att kunna bedriva sin verksamhet och behålla nyckelpersonal. Det andra är att man måste kunna berätta hur man ska kunna fungera i hela landet. Det tredje är att stoppa privatiseringen som inte har stöd i riksdagen. 

Statsministern kommenterade beskeden från oppositionspartierna via ett sms från pressekreteraren Gösta Brunnander på torsdagseftermiddagen: 

Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredda att fälla en socialdemokratisk minister som tillträdde för knappt tre månader sedan”, säger Stefan Löfven. 

Han uppger att regeringen är öppna för samtal. 

Nästa steg för mig är att partierna som står bakom Januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen”.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

Gruppledaren: Ger besked om några dagar 

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson säger att beskedet från Vänsterpartiet förvånar henne. 

– I går såg vi ett nytt högerkonservativt block växa fram på riktigt. Och i dag ser jag hur vänstern ansluter sig till det högerkonservativa blocket. Det såg jag inte komma. 

Till Expressen säger hon att regeringen nu kan behöva avgå. 

– Om vänstern nu väljer att bilda pakt med det högerkonservativa blocket så kommer det ju kunna bli så att hon måste avgå. Och då är det en fråga som vi måste ta ställning till i partiet, hur vi ska välja att gå vidare. 

Hur skulle ni gå vidare menar du, vad är alternativen? 

– Alternativen är att man väljer att gå vidare och utse en ny arbetsmarknadsminister eller säga att det inte är möjligt att regera med det underlaget som vi har.

Så regeringen kan avgå med anledning av detta?

– Ja, men det är klart att det är ett alternativ i detta läge. Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det nu. Och det är inte jag som ska uttala mig om det, det är en fråga för statsministern, säger gruppledare Annelie Karlsson.

När ger ni besked?

– Inom några dagar, gissar jag.

Till Aftonbladet säger Annelie Karlsson att det kan bli aktuellt med nyval.

– Ja det är en utgång, den ligger inte långt borta. Det kan vi inte bedöma riktigt nu, det får vi återkomma till. Vi får sätta oss i partiet och titta vad det finns för vägar, säger Annelie Karlsson till tidningen.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet, säger att Januaripartierna ska samlas för att diskutera kraven.

– Vi kommer att få sätta oss ner och fundera över beskeden som de har gett och fundera igenom det tillsammans med de andra partierna som står bakom januariavtalet, vilka konsekvenser det kan få. 

Han säger att det är ett positivt anslag från M och KD vad gäller att de också vill se en kraftfull reformering av Arbetsförmedlingen, men konstaterar att deras krav skiljer sig enormt från Vänsterpartiets. 

Är ni beredda att backa för att rädda Eva Nordmark? 

– Det viktiga för oss är att man löser sakfrågan, nämligen det problem att bara fem procent av de arbetslösa får hjälp av Arbetsförmedlingen och att arbetsgivare inte får hjälp att hitta folk. Det är det viktiga för oss. Det är därför vi och de andra partierna sagt att man ska reformera Arbetsförmedlingen. 

Libalernas partiledare Nyamko Sabuni ger beskedet att L inte ser några problem i att tillmötesgå M:s och KD:s krav om att ändra på tidsplanen för reformeringen och att man inte ska gå efter LOV (lagen om valfrihet). 

– Vi tycker och tror att det kan behövas längre tid, så på det sättet hörsammar vi väldigt gärna det som M och KD lägger fram. Vår ambition är att inom ramen för januaripartierna diskutera detta och komma fram till en konkret lösning, säger hon till TT.

Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping säger i en kommentar:

– Fullföljs det här, då har vi en regeringskris. Då har de partier som fällt regeringen tagit över ansvaret för vad som händer sen. Det verkligen inte något som gagnar det som man vill komma åt, men den risken finns ju.

Han fortsätter: 

– Den enda lösningen jag kan se är att man hittar ett sätt att gå V till mötes, i meningen att försöka att ändå göra förändringar av den här reformen. Och den diskussionen pågår ju, jag själv deltar och andra deltar och försöker hitta lösningar för att vi behåller en anständig arbetsmarknadspolitik.

Ebba Busch Thor välkomnar nyval:

KD-ledaren efter misstroendeförklaringen: ”Det bästa för Sverige vore en ny regering”.

Ulf Kristersson (M): ”Man kan inte avtala bort grundlagen”

Ulf Kristersson (M): ”Man kan inte avtala bort grundlagen”. M, KD och SD ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaringen.

M och KD ställer sig bakom misstroendeförklaring:

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroende mot arbetsmarknadsministern.

”Intressant att se hur regeringen väljer att hantera det här”

Viktor Barth-Krons tankar efter M:s och KD:s presskonferens

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.