Jonas Sjöstedt: Jag kandiderar

Publicerad
Uppdaterad
Jonas Sjöstedt utmanar Lars Ohly allt hårdare.
Han har tidigare sagt att han bara kandiderar till posten om Ohly inte ställer upp, men har nu ändrat sig.
- Jag kandiderar om jag får stöd av partiets lokalavdelningar, säger han.
Det blåser hårt kring Lars Ohly i Almedalen. På tisdagsmorgonen möttes V-ledaren av DN:s artikel om att mer än hälften av distriktsordförandena vill att han ska avgå till valet år 2014.
På eftermiddagen kom nästa smäll. Då meddelade Jonas Sjöstedt att han kommer att kandidera till posten som partiledare.
Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att han bara kandiderar till posten om Ohly inte ställer upp, men har nu ändrat sig.
- Ja, jag fick kritik för att det var en sorts utpressning mot Lasse och det tog jag till mig. Därför säger jag som det är. Jag kandiderar om jag får stöd av partiets lokalavdelningar, säger han.
I motsats till Ohly förespråkar Sjöstedt ett delat ledarskap.
- Ja, jag tycker att det vore klokt. Jag tror att det skulle ge en mycket bättre bild av vilken sorts parti vi är, att vi som feministiskt parti ska ha minst en kvinna på partiledarposten, säger han.

"Måste göra något"

Sjöstedt tycker att det är naturligt att också partiledarskapet diskuteras när opinionssiffrorna är så dåliga och partiets politik håller på att utvecklas.
- Det är uppenbart att vi måste göra någonting, säger han.
På frågan om vilka fördelar han själv har jämfört med Ohly svarar han:
- Man ska inte utlova för mycket på förhand men jag har varit rätt hygglig på att vinna val.
Politiskt vill han profilera partiet mer som ett miljöparti.
- Jag är en utpräglad miljöpolitiker och jag vill ha en starkare grön profil i Vänsterpartiet, säger han.

"Läge vända på stenar"

Ungefär samtidigt som Jonas Sjöstedt kom med sitt utspel intervjuades Lars Ohly i Expressens program "Raka svar" Almedalen.
Ohly sa angående kraven på hans avgång.
- Det är läge att vända på alla stenar.
Lars Ohly gav inget rakt svar på frågan om han vill sitta kvar över 2014.
– Den diskussionen ska föras kring hur V kan få bäst inflytande över svensk politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag