Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt med på historiskt möte med LO

V-ledaren Jonas Sjöstedt
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har i dag haft möte med LO:s styrelse. 

Sjöstedt menar att parterna nu går in i en ”djupare” relation efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L. 

– Jag ser framför mig att vi kommer hjälpas åt att vrida samhällsdebatten åt vänster och se till att de här högerförslagen aldrig blir verklighet, säger V-ledaren i Expressen TV. 

Mot bakgrunden av uppgörelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har Jonas Sjöstedt i dag haft möte med LO. 

För första gången sedan 1917 har en partiledare för Vänsterpartiet blivit inbjuden till möte med LO:s styrelse. 

– Vi talade om att vi har väldigt mycket gemensamt som det ser ut nu. Vi har en S-ledd regering som kommer genomföra ganska högerinriktad ekonomisk politik som kommer att öka klyftorna. Vi vill se något annat med till exempel bättre pensioner. Vi är inte heller så förtjusa i marknadshyror eller tankarna på att öka otryggheten i anställningarna, säger Jonas Sjöstedt i Expressen TV. 

Jonas Sjöstedt i historiskt möte med LO

V-ledaren har bjudit in LO till partimöten och Sjöstedt menar att deras relation nu blir ”djupare”.

– Jag ser framför mig att vi kommer dra åt samma håll och hjälpas åt att vrida samhällsdebatten åt vänster och se till att de här högerförslagen aldrig blir verklighet, säger Sjöstedt. 

På Twitter skrev Jonas Sjöstedt efter det historiska mötet: 

”Idag träffade jag LOs styrelse. Vi har mycket gemensamt. Vi vill inte ha höjd pensionsålder för den som inte orkar arbeta längre. Vi vill ha välfärd utan vinstjakt och vi vill ha jämlikhet, inte skattesänkningar för de som redan har det bäst.”


https://twitter.com/jsjostedt/status/1094976485704773633

Sjöstedt: ”Vi är ensamma på vänster planhalva”

V-ledaren uppger att parterna diskuterade pensionerna, privatiseringar i välfärden och arbetsrätten. 

– Det stora är hela den ekonomiska fördelningen. Den här ekonomiska politiken som nu finns i Socialdemokraternas högeruppgörelse innebär att de som tjänar absolut mest ska få skattesänkningar. Då skär man ner i sjukvård, äldreomsorg och skola. Där vill både vi och LO att välfärden ska gå först, säger Sjöstedt. 

Är det ni som är den nya socialdemokratin? 

– Vi är ensamma på vänster planhalva. Nu är vi vänstern i Sverige. Det är bara vi som kan driva en politik för ökad jämlikhet och välfärd att lita på. Sedan är vi Vänsterpartiet och de är Socialdemokraterna. Vi kommer växa och det kommer bli väldigt bra och kommer vrida samhällsdebatten till vänster vilket innebär att regeringen inte kan genomföra de här förslagen i avtalet med de borgerliga partierna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.