Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt hotar Löfven med extraval


Vänsterpartiet hotar med extraval om inte utredningen om las dras tillbaka.
Jonas Sjöstedt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet är inte nöjt med de kapsejsade förhandlingarna om las.

Nu hotar Jonas Sjöstedt med extraval.

– Om januaripartierna menar allvar kommer vi att öka trycket på Stefan Löfven. Då blir det extraval, säger han under en presskonferens.

Enligt Jonas Sjöstedt vill Vänsterpartiet undvika ett extraval.

– Men då måste utredningen dras tillbaka, säger han.

Sjöstedt anser att han har varit tydlig mot Stefan Löfven, men utan att ha fått något svar. 

– Om han går vidare med utredningen blir han historisk som den socialdemokratiska partiledaren som går emot fackföreningsrörelsen.

V-ledaren vill inte ge ett datum för när de går vidare med att väcka misstroende mot statsministern, men han kommer ställa kravet till Löfven under söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”.

– Jag vill understryka är att detta är en möjlighet för regeringen att sitta kvar, genom att inte förstöra en modell som de egentligen vill bevara.

Stefan Löfven hänvisar, via sin pressekreterare, till ett uttalande han gav i en TT-intervju på onsdagen:

– Vad Sjöstedt gör med det är upp till honom. Om han vill sätta sig tillsammans med dem som faktiskt vill möjliggöra dumpning av löner i Sverige är det är hans val.

Lööf: ”Centerpartiet räds inte ett extraval”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter att hon inte påverkas av Jonas Sjöstedts hot.

”Idag har Jonas Sjöstedt hotat att liera sig med SD för att driva Sverige mot extraval. Centerpartiet räds inte ett extraval, men det är absolut inget vi eftersträvar. De reformer som finns i Januariavtalet är bra för Sverige och behöver genomföras.”

Enligt Nyamko Sabuni kommer Liberalerna inte tillåta att utredningen omförhandlas.

– Jonas Sjöstedt kan räkna med att utredningen blir till lag om inte parterna kommer överens, och det senast 2021, säger hon till Expressen

Moderaterna har tidigare sagt att de inte vill ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot regeringen på grund av las, men Sjöstedt tror att partiet kommer att tänka om ifall möjlighet ges.

KD-ledaren Ebba Busch meddelar, via pressekreterare, att hon står fast sitt tidigare uttalande i SVT:s ”Aktuellt” om att hjälpa Vänsterpartiet att väcka misstroende.

– För det första är det väl känt att vi är för en reformering av las – men vi tycker också att Sverige behöver en ny regering. Om det här ger oss en chans att göra det, då kommer vi inte tveka, sa hon då.

Se också:

Vänsterledaren kräver besked av statsministern om LAS.

LÄS MER: Förhandlingarna om las har kraschat

LÄS MER: Sjöstedts hot: Då kan Löfven inte sitta kvar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.