Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt hotar att fälla regeringen – igen

V-ledarens kritik mot Löfven.
Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lämnar snart politiken.

Men innan dess skickar han ännu ett hot till Stefan Löfven om att backa kring las-utredningen.

– Annars är vi beredda att fälla regeringen, säger Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Jonas Sjöstedt är redo för en sista strid innan han avgår som partiledare för Vänsterpartiet. Den handlar om den omtalade las-utredningen.

Vänsterpartiet har tidigare hotat med repressalier ifall utredningen skulle bli lag. I en ny intervju med Dagens Nyheter gör partiledaren klart att det fortfarande gäller.

– Regeringen är lika beroende av oss som av Centerpartiet. Varje minoritetsregering måste förhålla sig till regeringsunderlaget. Jag förväntar mig att Stefan Löfven backar och säger att han inte kommer att genomföra utredningen. Annars är vi beredda att fälla regeringen, säger Sjöstedt till tidningen.

Slutförhandlingar i full gång

I nuläget sitter regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i slutförhandlingar om las-utredningen. Den presenterades i somras och sågades då av såväl statsminister Stefan Löfven, som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Jag ser en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel. Vi kommer att behöva justera de här förslagen, om det är så att vi går vidare med dem, sa Eva Nordmark till Expressen då.

I DN:s intervju med Sjöstedt säger V-ledaren att han kommer agera ”inom veckor” om regeringen går vidare med förslagen. Men att få ihop nog med stöd för att förverkliga hotet lär bli svårt.

För att fälla statsministern i en misstroendeomröstning krävs 175 röster. V, som har 27 platser i riksdagen, skulle behöva stöd från M, KD och SD för att samla ihop 182 mandat, mot januaripartiernas 167 mandat.

Moderaterna stöder dock en förändring av arbetsrätten. Därför är det osannolikt att partiet skulle försöka stoppa förslagen, skriver DN.

Eva Nordmarks kritik mot utredningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.