Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt får stöd från SSU-ordföranden

Viktor Barth-Kron: Så tror jag regeringen svarar på Sjöstedts hot.
Jonas Sjöstedt (V) förbereder sig för nyval och planerar att fälla regeringen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Philip Botström ger sitt stöd och säger att han förstår Vänsterpartiets krav. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Philip Botström i Almedalen 2019.Foto: SVEN LINDWALL

Vänsterpartiet har tidigare deklarerat att de förbereder sig för nyval och planerar att fälla regeringen om flera av januariavtalets planer blir verklighet.

Partiet får nu stöd från SSU-ordföranden Philip Botström, som säger att han har förståelse för deras krav. 

– Januariavtalet är endast möjligt med Vänsterpartiets stöd. Att försöka utestänga V kommer man att behöva ompröva, säger Botström till Aftonbladet

Förra veckan sa Jonas Sjöstedt (V) till Aftonbladet att Vänsterpartiet förbereder sig för nyval och att de inte är rädda för att fälla regeringen om de inte backar på flera planer i januariavtalet. För Vänsterpartiets del handlar det om att kärnfrågor som marknadshyror och en förändrad arbetsrätt är i fara. Två frågor där det väntas utredningar. 

Partiet får nu stöd från SSU-ordföranden Philip Botström, som anser att Löfven måste sluta stänga ute Vänsterpartiet för politiskt inflytande och börja samarbeta. 

– Januariavtalet är endast möjligt med Vänsterpartiets stöd. Att försöka utestänga V kommer man att behöva ompröva, säger Botström till Aftonbladet

”Nytt läge i svensk politik”

Philip Botström säger att det handlar om att undanröja hotet från de två frågorna som Vänsterpartiet pekat ut. 

– Om Januariavtalet ska kunna fortsätta behöver man V:s stöd. V har visat sig vara beredd att göra gemensam sak med SD, M, KD, det är ett nytt läge i svensk politik. Då måste C och L bestämma sig: fortsätta hålla V utanför, eller riskera hela regeringssamarbetet.

En klausul i januariavtalet utesluter Vänsterpartiet för inflytande och enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad finns det inga intentioner att ändra på avtalet. 

”För vår del ligger avtalet fast, och det är så jag uppfattar de andra partierna också. Sedan kan det utöver avtalet finnas frågor där vi kommer överens med Vänsterpartiet”, skriver hon i ett sms till tidningen. 

Kan tänka sig samarbeta med M och KD

Under en presskonferens på tisdagen presenterade Jonas Sjöstedt nya krav på regeringen och ville se att minst 10 miljarder kronor läggs på välfärden.

Sjöstedt ville att regeringen snarast avsätter de extra pengarna i en extra ändringsbudget och han vill ha ett svar senast på onsdagen, för att han inte ska ta frågan vidare.

– Om regeringen nonchalerar kraven på extra resurser till välfärden så kommer vi att sätta oss ner och prata med Moderaterna och Kristdemokraterna, sa han.

Jenny Madestam om Sjöstedts nya hot: ”Svettigt för Löfven”.

LÄS MER: Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.