Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thor: Vänsterfeminister målar ut kvinnor som chanslösa våp

Uppdatera dig på de senaste nyheterna.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tog till orda under Järvaveckans andra dag.

Hon efterlyste en ny feminism och anklagade vänsterfeminister för att ”måla ut kvinnor som chanslösa våp som måste kvoteras in”.

Under kvällen talade även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som kallade Jimmie Åkesson för ”första klassens hycklare”. 

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att prata om trygghet i samhället och i utanförskapsområden. 

– Den som inte trivs i sitt hem får svårt att trivas med sitt liv, sa KD-ledaren och lade till att ”människor och familjer har rätt att känna trivsel när man bor”.

Ebba Busch Thor lade sedan fram ett förslag om startlån till förstagångsköpare där staten står för en del av bolånet.

Hon menade att genom att blanda boendeformer i utanförskapsområden som till exempel Stockholms miljonprogram, kan Sverige ”stänga ned segregationen en gång för alla”.

Ebba Busch Thor: Jag stör mig på vänsterfeminister

Hon efterlyste sedan en ”ny feminism”, som likt den ”ursprungliga kvinnokampen” stred för ”ekonomisk vardagsmakt och kroppslig integritet”. 

– Jag har länge stört mig på hur vi i Sverige diskuterar jämställdhet. Eller rättare sagt, hur vänsterfeminister diskuterar jämställdhet, sa Ebba Busch Thor.

– För ofta tycker jag att dom har utmålat män som kollektivt skyldiga till allt elände, samtidigt som man utmålat kvinnor som chanslösa våp som måste kvoteras in för att ta plats och nå framgång.

”Högern vänder Järva ryggen”

Först ut under kvällen var Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som rev ner applåder på Järvaveckans stora scen.

Jonas Sjöstedt anklagade högerpartierna för att driva politik som i stor utsträckning påverkar de boende i Järva-området negativt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Faktum är att högern nästan bara talar om de här stadsdelarna när de talar om brottslighet och kriminalitet, sa Vänsterledaren och fortsatte:

– I nästa ögonblick vänder de de här stadsdelarna ryggen.

Attackerade Jimmie Åkesson, kallade honom ”hycklare”

Jonas Sjöstedt sa i sitt tal att Sverigedemokraterna ”bekände färg” när de hjälpte Moderaterna och Kristdemokraterna att få igenom sitt budgetförslag i vintras.

– I riksdagen står han där och gnäller om det höga bensinpriset, men det är ju hans budget som har gjort att bensinpriset är precis vad det är. 

– Sen kommer den obligatoriska knorren hos Sverigedemokraterna - sedan skyller han det han själv har ställt till med på de människor som har flytt hit till Sverige ifrån andra länder. Alltid är det så, trots att det är han själv som är ansvarig

– Jimmie Åkesson är en första klassens hycklare!

Jonas Sjöstedt kallade Jimmie Åkesson ”en första klassens hycklare” i sitt tal.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt: Alla ska kunna köpa en liter mjölk utan att tveka

Jonas Sjöstedt talade även om brottslighet, och deklarerade att ”oavsett vart man bor i Sverige har man rätt att känna sig trygg”.

– Alla ska kunna gå ut den mörka vinterkvällen och köpa en liter mjölk utan att tveka.

– Ingen ska behöva se sin bil eldas upp på parkeringsplatsen mitt emot bostadshuset, ingen ska behöva skynda på stegen förbi tunnelbanenedgången för att man vet att där handlas det med narkotika.

Vänsterledaren fortsatte med att säga att det krävs mer än fler poliser - en åtgärd som regeringen senast i dag utlovade i Malmö och Östergötland - för att skapa trygghet, och nämnde bättre skolor och trygghetsvärdar. 

Vänsterpartiet vill ha miljardstöd till ungdomsidrott

– Dom här stadsdelarna är en del av det Sverige som har blivit sviket, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

I Järva-området, menade Vänsterledaren, ”syns det svenska klassamhället”.

Vänsterpartiet vill tackla utanförskap bland barn och ungdomar genom att införa ett statligt miljardstöd för idrottsanläggningar med syfte att alla ska få tillgång till idrott.

Idrotten är inte lika tillgänglig för de som bor i områden med låga inkomster, sa Sjöstedt.

– Du ska kunna gå och simma eller spela basket oavsett om du bor i Danderyd eller Storfors.

Alla partiledare talar på Järvaveckan

Järvaveckan hålls under fem dagar med start i dag 12 juni, i Spånga i nordvästra Stockholm.

Förra året kom 30 000 åskådare och i år hoppas grundaren Ahmed Abdirahman på långt fler.

Ledarna för alla åtta riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, samt Feministiskt initiativs Farida al-Abani, talar under Järvaveckan.

Imorgon talar Åkesson, samt Christer Nylander, vice partiledare för Liberalerna, på stora scenen.