Här fotograferas Jonas Oredsson av polisen i Colombia efter gripandet. Foto: DAS
Här fotograferas Jonas Oredsson av polisen i Colombia efter gripandet. Foto: DAS

Jonas Oredsson gripen i Colombia

Publicerad
Uppdaterad
En av Sveriges mest omskrivna rånare - Jonas Oredsson, 38, - har gripits i Colombia. Det uppger den inhemska radiokanalen Santafe som berättar att han redan utvisats ur landet.
Oredsson misstänks ha varit ledare för en liga som smugglat enorma mängder kokain till Europa.
I juni i somras greps en 54-årig svensk utanför Martinique i Västindien. Mannen befann sig på en segelbåt som den franska tullen slog till mot – och på båten hittades hela 1,4 ton kokain.

Sattes på flygplan

Jonas Oredsson misstänks nu ha varit hjärnan i knarkligan som låg bakom kokainsmugglingen. Han har gripits och utvisats från Colombia, enligt Santafe, och gripandet ska ha skett efter ett samarbete mellan svensk och colombiansk polis. Svensken sattes på en plan på söndagskvällen, och eskorteras av colombiansk polis tillbaka till Sverige.
Jonas Oredsson är en av landets mest omskrivna rånare, har av polisen klassats som mycket farlig och är rymningsbenägen. Han gjorde sig redan 1993 känd efter att han fritogs från Hällbyanstalten, norr om Eskilstuna, när en beväpnad man tvingade anstaltens centralvakt att öppna dörren.

Sköt under bankrån

Två år senare hade Jonas Oredsson dömts till fängelse för tre rån, men när han skulle ställas inför Svea hovrätt i Stockholm körde en beväpnad mc-förare upp framför domstolen. Vakterna hotades samtidigt som Oredsson hoppade upp på motorcykeln. Bara veckor senare greps han efter att ha avlossat flera skott i samband med bankrån mot Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg, öster om Stockholm.
2001 var det dags igen. Under en permission från Hallfängelset fritogs Oredsson av tre personer då han besökte en bilsalong i Nyköping i sällskap av tre vårdare. Han greps en kort tid därefter. I hans brottsregistr finns förutom en rad grova rån, grovt narkotikabrott, vapeninnehav och övergrepp i rättssak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag