Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han slutade forska om corona efter hatet

Så kan den endemiska fasen pågå i flera år.
Barnforskaren Jonas Ludvigsson.
Foto: Alexander Donka / Karolinska institutet

Barnforskaren Jonas Ludvigsson har varit rädd för att någon ska skada honom eller hans familj.

I en längre intervju med Svenska Dagbladet berättar KI-professorn om påhoppen och hatet.

– Jag har tänkt tanken flera gånger att någon kan komma hem till oss, säger han till tidningen.

Expressen har tidigare rapporterat om att professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson utsatts för hot och personangrepp för sin forskning om barn och covid-19. Tidigare i år beslutade han att sluta med forskningen. I en längre intervju med Svenska Dagbladet berättar han om att han varit rädd för att folk skulle hemsöka honom.

– Det jag är rädd för är masspsykosen. Om väldigt många påstår att man ligger bakom människors död, så finns det kanske en i den stora gruppen som tänker att han ska göra världen en tjänst, säger han till tidningen.

Fick saker skickade till sig

Angreppen mot Jonas Ludvigsson eskalerade när han skrev en vetenskaplig artikel i New England Journal of Medicine i januari. I texten drar han slutsatsen att barn inte löper någon risk att dö i covid-19.

Men bland andra Facebookgruppen Mewas – som är väldigt kritisk till Sveriges coronastrategi – artikeln och såg den som ett debattinlägg. Jonas Ludvigsson säger att han sedan dess fått hatiska mejl och telefonsamtal. Det har även skickats okända ”varor” hem till honom, skriver SvD.

Ludvigsson bestämde sig för att ge upp med forskningen om covid-19 när han vaknade mitt i natten med hjärtklappning i januari.

– Jag vill ha tillbaka mitt gamla liv.

Tror kritiker har dödsångest

Ludvigsson blev även anklagad för att ha mörkat överdödlighet bland barn, eftersom han inte skrev om det i huvuddelen i sin studie – utan i ett tillägg, vilket Expressen rapporterat om. Han säger att han tror att kritikerna kan drivas av dödsångest.

– Om man tror att nu måste vi springa till livbåtarna, för vi kommer alla att drunkna snart, och det då är någon som står i vägen och säger ”ta det lite lugnt”, då springer man över dem, säger han till SvD.

Desinformation sprids i mammagrupper: ”Det är mycket hat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.