Jonas kom aldrig tillbaka från färjan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Ekström, 21, gick aldrig i land efter Tallinnkryssningen.
Foto: Anna Hedfors & Tallink Silja

Övervakningskamerorna på M/S Romantica visar att Jonas Ekström fanns ombord under resan. 

Men han klev varken av i Tallinn eller vid återkomsten till Stockholm. 

- Det här är inte Jonas. Han skulle ha hört av sig till mig om han hade kunnat, säger hans mamma Helena till Vasteras.expressen.se.

Jonas Ekströms tillhörigheter låg kvar i hans hytt när färjan M/S Romantica återvände till Stockholms hamn förra söndagen, men Jonas kunde inte hittas.

 Jonas bokade resan i sista stund på torsdagskvällen för snart två veckor sedan och hann inte meddela sina föräldrar att han skulle åka till Tallinn på fredagsmorgonen.

 – Jag ringde honom på fredagen och lördagen, men han svarade inte. Sedan berättade hans bror att han hade åkt på en tvådagarskryssning och då tänkte jag att han kommer ju hem på söndag då. Men jag fick inget svar på söndagskväll heller. Då polisanmälde jag att han hade försvunnit, säger hans mamma.

Gick aldrig i land

 Skeppets övervakningskameror har fångat Jonas ombord under kryssningen, men han har inte setts gå i land vare sig i Tallinn eller vid återvändandet till Stockholm.

 Jonas bror hade fått uppfattningen att han skulle göra resan i sällskap med vänner från Stockholm som han mött under sin studietid i USA.

 – Men vi har kollat med alla kompisar vi känner till och ingen av dem var med på resan, säger hans mamma.

"Det här är inte Jonas"

 21-åriga Jonas, som tidigare har arbetat som modell men numera är säljare i Västerås, är uppvuxen i Köping.

 Hans mamma beskriver honom som en mycket social, glad och snacksalig kille och att de brukar talas vid och träffas flera gånger i veckan. Att han inte svarar på telefonsamtal eller hör av sig är väldigt ovanligt för att vara Jonas. 

 – Det här är inte Jonas. Han skulle ha hört av sig till mig om han hade kunnat. Men han kanske inte kan. Och lever han eller lever han inte … Det vet vi inte, säger Helena.

Internationell efterlysning

 Hittills har den svenska polisen samarbetat med Interpol och den estländska polisen kring utredningen och den internationella efterlysningen. 

 Nu tar Tallinnpolisen över utredningen helt.

 – Vi har lämnat över ärendet till polisen i Tallinn eftersom han antagligen försvann på deras område, säger Anna Alriksson på Västeråspolisens krimjour. 

 I Estland ska polisen nu kontrollera vem som senast fick kontakt med Jonas på mobiltelefonen och om han hade något sällskap på resan i förhoppning om att få svar på de många frågorna kring Jonas försvinnande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.