Jonas Gardell: "Vi är ledsna och hoppas"

Publicerad
Uppdaterad
Komikern Jonas Gardell vet ännu inte om hans bror, religionshistorikern Mattias Gardell, lever.
Familjen försöker nu få ut pålitlig information av myndigheterna.
- Vi är ledsna, hoppas och tror att våra nära och kära ska ha klarat sig, säger han.
Religionshistorikern Mattias Gardell var tillsammans med sin fru, idéhistorikern Edda Manga, på det turkiska fartyget Mavi Marmara i Ship to Gaza-konvojen.
– Det absolut senaste som vi har hört och som kommer från hans äldste son, är att inga svenskar ska finnas bland de skadade. Men vi har inte fått det bekräftat, säger Jonas Gardell.
Familjen försöker få tillgång till information – men det är svårt.
– De blockerade snabbt bloggar och twitter, kommunikationsvägarna. De försöker styra informationen. Därför är det så mycket viktigare att inte upprepa vad de israeliska myndigheterna säger. Vi i den fria världen måste fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter och frihet.

Påfrestande

Enligt Jonas Gardell brinner hans bror för Ship to Gaza, och vill uppmärksamma det lidande som människorna i Gaza utsätts för.
Familjen är oerhört orolig för att något ska ha hänt Mattias Gardell och hans fru. Samtidigt är de uppgivna över att en icke-våldsaktion har bemötts med våld.
– Jag vill uppmana alla att inte tiga och stillandesittande se på när någon bryter mot folkrätten, de mänskliga rättigheterna, säger han.
Ovissheten är påfrestande.
– Vi är ledsna, hoppas och tror att våra nära och kära ska ha klarat sig. Samtidigt vet vi att andra har förlorat sina nära och kära så situationen är ändå fruktansvärd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag