Jonas Falk, som tidigare hette Jonas Oredsson, dömdes under 1990-talet för flera bankrån och blev rikskänd efter en rad spektakulära fritagningar.
År 2010 greps han i Colombia misstänkt för att leda en internationell knarkliga som smugglat flera ton kokain från Sydamerika till Europa.
I det vida omskrivna och skandalomsusade ”Playa”-målet dömdes han först till 18 års fängelse i tingsrätten – för att senare frikännas på samtliga åtalspunkter i hovrätten sommaren 2014.
Under de senaste fem åren har Jonas Falk, 47, bott i en 20-miljonersvilla i ett ”gated community” i den spanska kuststaden Sitges, fyra mil sydväst om Barcelona.
Tidigt på onsdagsmorgonen stormade en stor polisstyrka från spanska Policía Nacional huset och grep svensken. Han fördes till arresten i Barcelona och begärdes sedan häktad på lördagen.
Där körde domaren över åklagarens häktningsyrkande – och svensken försattes på fri fot.
”Lite väl grovt”
När Expressen träffar Jonas Falk på söndagen väljer han att själv berätta om de senaste dagarnas händelser.
– Det var lite väl grovt. Man behöver inte storma 35 poliser varav 15 med automatvapen klockan sju på morgonen när man vet att en hel familj är hemma.
– De riktade automatvapen mot min svärmor och sa ”säg var droger och pengar finns annars kommer vi ta barnen”. Jag hade min dotter på 17 månader och andra dottern, elva år, hemma.

Enligt Falk gjorde den stora polisstyrkan en brysk och omfattande husrannsakan i bostaden.
– De skar upp soffor och antika väskor. De borrade hål i väggarna för att titta med fiberkameror. De slet ut kylskåpet och beslagtog massa fakturor. De slet sönder internet i huset och de har min telefon så jag har haft svårt att ha koll på vad som stått i media sedan jag släpptes ut.
Förutom Falk greps även hans fru och hans svärmor. De släpptes sedan kort efter ankomsten till arresten.
”Liten insyn”
Inom det spanska rättsväsendet får misstänkta inte ta del av åberopade bevis under utredningsskedet. Därför har både Jonas Falk och hans advokat Clara Martinez Nogués fått väldigt liten insyn i vad polisens misstankar mot svensken grundar sig i.
– Jag trodde att jag var misstänkt för narkotikabrott för de sa ”narkotika”, ”kriminell organisation” och ”penningtvätt” när jag greps. Men när jag fick se domstolspapperet efter jag släppts står inte att jag är misstänkt för att ha hanterat narkotika utan för att jag har koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott.
Han nekar till att han begått något brott. Han säger att han inte heller vet vem eller vilka personer det är som polisen syftar på.
– Jag har suttit i fängelse så pass länge och känner så mycket folk så det är klart att jag känner folk som ägnat sig åt alla möjliga typer av brott. Men om någon nära mig blivit gripen för den här narkotikan som de pratar om så hade jag vetat om det.
Umgås du med kriminella eller människor med kriminellt förflutet?
– Nej. Bland spanjorer känner jag nästan ingen kriminell. Jag har suttit häktad här så det är klart att jag nån gång då och då stöter på någon som jag suttit på anstalt med. Men jag tror inte att det här målet handlar om det. Jag tror att det handlar om någon som känner någon som känner någon.
Efter intervjun med Jonas Falk genomfördes har det framgått att insatsen mot honom var en del av spanska polisens ”Operacion Beautiful” – en massiv insats där man gjort beslag på fyra ton kokain samt ett stort antal fastigheter och kontanter.
I samband med Playa-målet lades stor vikt vid att Jonas Falk levde ett lyxliv som inte stod i paritet med hans deklarerade inkomster. Detta blev åter aktuellt vid lördagens häktningsförhandling, där en misstanke om penningtvätt också framkom.
Beslagtog fordon
Vid tillslaget beslagtog polisen en klocka och tre fordon. Enligt Falk rör det sig om en hyrbil samt en bil och en mc som ägs av två bekanta till honom.
– Jag bor i ett 20-miljonershus. Det är samma hus som i Playa-utredningen så det är märkligt att de tar upp det igen. Jag kör dyra bilar som jag inte äger. De pratar om vad jag köper för kläder, att jag betalar en privatskola, att jag alltid betalar kontant. Detta är saker som de tagit upp som gör att de misstänker penningtvätt.
Svenska staten har betalat ut sammanlagt 3,1 miljoner kronor i skadestånd till Jonas Falk för den tid som han satt häktad i samband med Playa-målet.
– Min livsstil är inget problem för jag har inte köpt något som överstiger vad jag har fått i skadestånd. Det är inte så att jag inte hade pengar när jag kom ut heller.
Hur mycket pengar är du god för?
– Det är en privat fråga som jag inte vill svara på.
Hur ser din vardag ut i Sitges?
– Jag tränar. Jag umgås med mina döttrar. Jag har en på 17 månader som jag inte kan vara utan många timmar per dag. Jag lever ett ganska lugnt liv. Polisen har haft ögonen på mig under en tid så de är nog medvetna om att jag inte begår massa brott.
Har du märkt av att polisen har ögonen på dig?
– Några gånger har jag uppfattat personer som spanare. Det framgick också nu när jag greps att de spanat på mig. En av dem sa till mig att han satt bakom mig och spanade när jag gjorde intervjun till Playa-dokumentären. Det skedde här i Sitges.
Jonas Falk står sedan tidigare åtalad i ett annat mål. När han försattes på fri fot inför hovrättens dom i Playa-målet 2014 dröjde ett dygn innan han greps igen, för att bli utlämnad till Spanien.

Fallet i Spanien rör ekonomisk brottslighet och Falks advokater har kritiserat den spanska åklagaren för att de menar att åtalet lutar sig mot misstankar som han redan frikänts för i Sverige.
Sedan utlämningen har fallet pågått i fem år. Under den tiden har Jonas Falk varit på fri fot och levt i kuststaden Sitges, men med reseförbud och anmälningsplikt. Rättegången är planerad att hållas nästa sommar.
Åklagaren har yrkat på att Jonas Falk ska dömas till 20 års fängelse och böter på motsvarande en kvarts miljard kronor.
Inte orolig
Själv är Jonas Falk inte särskild orolig. Under intervjun radar han upp specifika omständigheter som han menar talar för att fallet kommer att avgöras till hans fördel. Det handlar om skatteregler, preskriptionstider och expertutlåtanden.
– Jag skulle vilja ha rättegången så fort som möjligt. Det finns bevisning för att vi är oskyldiga och den är inlämnad till rätten. Men allt måste avhandlas i en muntlig förhandling.
– Men det är alltid obehagligt att ha en rättegång hängande över sig där det yrkas på 20 års fängelse och hundratals miljoner i böter.
Hur ser du tillbaka på Playa-målet i dag?
– Allt är så extremt i det. Extrem häktningstid, extrema anklagelser, extrema övergrepp från polisen som Sverige vanligtvis inte är känt för.
Känner du dig frikänd i ett allmänt perspektiv?
– Nej men det blir man heller aldrig. Jag vet själv att jag kan se någon som är misstänkt för brott, men som blir frikänd, då är det inte alltid att jag tror att han är oskyldig bara för det. Ofta räcker det att ha varit anhållen för att folk ska tro att personen är skyldig.
Expressen har sökt spanska policia nacional för en kommentar under helgen.
Detta har hänt
Ensamseglaren Mauritz Andersson greps 2010 när han var på väg i en segelbåt från Karibien till Europa. I lasten fanns 1,2 ton kokain.
Gripandet var en del av det internationella polissamarbetet ”Operation Playa”, och kort därefter greps kokainligans misstänkte huvudman: Jonas Falk, tidigare Oredsson, som under 90-talet dömts för flera väpnade bankrån.
Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse. Men hovrätten ansåg inte att bevisningen höll och frikände honom.
Efter den friande domen utlämnades Jonas Falk till Spanien, där han misstänktes för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till den narkotikasmuggling som den svenska domstolen friade honom för. Falk ska bland annat ha tvättat knarkpengar genom att köpa lyxhus och restauranger för 56 miljoner kronor.
Förra året rapporterade tidningen El País att ett åtal var på gång. Den spanska åklagarmyndighetens enhet mot korruption begärde att Jonas Falk skulle dömas till 20 års fängelse och böter på motsvarande en kvarts miljard kronor. I en en skriftlig inlaga till domstolen meddelade svenskens försvarsadvokat att han bestred alla anklagelser.
Polisens arbetsmetoder under ”Operation Playa” har i efterhand ifrågasatts. Polisens avdelning för särskilda utredningar har granskat olika delar av utredningen vid elva olika tillfällen. Samtliga utredningar har lagts ned.
Jonas Falk stämde Expressen för grovt förtal efter rapporteringen om Playamålet. Expressen friades på alla punkter av en enig tryckfrihetsjury.