Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonas Falk gripen igen efter ett dygn i friheten

Här grips Jonas Falk. Foto: Sven Lindwall

Här grips den utpekade knarkbaronen Jonas Falk, 41, - bara ungefär 36 timmar efter att han släpptes från häktet.

På onsdagskvällen tvärnitade två polisbussar på Södermalm i Stockholm och tog med honom till stationen.

– Han är gripen för att det har kommit in en europeisk arresteringsorder från Spanien, säger Carolina Ekéus, presstalesperson vid Rikspolisstyrelsen.

Falk risker nu att bli utlämnad till Spanien.

Bakgrund


KOKAINLIGANI juni 2010 greps seglaren Mauritz Andersson, 56, i Karibien. I båten fanns 1,4 ton kokain. I december greps Falk i Colombia.

I mars 2013 dömdes Falk till 18 års fängelse och Andersson till 14 års fängelse. Fyra andra dömdes till fängelse, Falks mamma fick villkorlig dom för penninghäleri. Samtliga nekade till brott. Domarna överklagades.FRITAGNINGAR AV FALK1993: En beväpnad man tvingade centralvakten på Hällbyanstalten att öppna dörren så att Falk kunde fly i mars 1993. En kort tid efter fritagningen utförde han ett nytt rån och stack sedan till Thailand.

1995: I augusti 1995 fritogs Falk utanför Svea hovrätt av en beväpnad mc-förare. Han hade i tingsrätten dömts Greps efter rån till sju års fängelse för tre bankrån. Tre veckor efter fritagningen greps han efter ytterligare två bankrån.

2001: Falk var i januari 2001 på sin första dagpermission från Hallanstalten när han fritogs i Nyköping, trots övervakning från flera civilklädda poliser och fyra fångvaktare från Kriminalvården. Fritagarna var beväpnade med ett avsågat hagelgevär. Falk greps i Göteborg en kort tid efter fritagningen.

Jonas Falk, tidigare Oredsson, pekades ut som huvudman i det så kallade kokainmålet. I tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse.

I tisdags släpptes han oväntat ur häktet inför den kommande hovrättsdomen.

Bara runt 36 timmar senare, på onsdagskvällen, greps han av polisen mittemot teatern Göta Lejon på Götgatan i Stockholm. Jonas Falk greps på grund av att han är internationellt efterlyst.

– Det har kommit in en europeisk arresteringsorder från Spanien och han är gripen med anledning av den. Det är det jag kan säga, säger Carolina Ekéus.

Simon Hoff, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, säger till TT att Falk har anhållits av åklagare inom ekobrottsmyndigheten.

Innebär det att han kan lämnas ut till Spanien?

– Ja, precis.

Under förmiddagen kommer åklagaren att begära en offentlig försvarare, enligt Simon Hoff.

– Sedan kommer man att hålla ett kort förhör och efter det tar man ställning till om han ska begäras häktas eller inte.

Jonas Falk är misstänk för ekonomisk brottlighet, kopplat till det narkotikabrott som han dömdes för i tingrätten, i Spanien.

I samband med utredningen har polisen i Spanien lokaliserat 35 miljoner kronor som man anser kommer från narkotikahandel. Medan svenska åklagare har lett åtalet om narkotikabrott har den spanska motsvarigheten utrett den ekonomiska delen, skattebrott och penningtvätt bland annat.

– I grunden är det exakt samma fall. I åtalet här i Sverige används pengarna som bevisnig för att det det facto har skett ett brott, för man tjänar inte så mycket pengar, 35 miljoner kronor, på annat sätt än genom knark. Även om det inte finns ett spår av bevis för narkotikahantering så användes en del av den här penningpungen i det svenska åtalet. En annan del av penningpungen blir föremål för en spansk prövning. Det är helt absurt. Jag tycker att det här börjar likna rena rama dårskapet, säger Falks advokat Thomas Martinson, som anser att Falk inte bör lämnas ut förrän fallet är avgjort i Sverige, det vill säga när hovrättens dom faller.

Även om Falk frias i Sverige riskerar han en ny rättegång i Spanien.

– Det blir den absurda konsekvensen, säger Thomas Martinson.

I mars förra året dömdes Falk av Stockholms tingsrätt till 18 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Falk pekades ut som huvudman i kokainligan som sprängdes när ensamseglaren Mauritz Andersson greps i Karibien i juni 2010 med 1,4 ton kokain i båtlasten.

Han satt häktad i över tre år innan han släpptes ur häktet i tisdags. Hovrättens dom kommer den 26 juni och i beslutet att släppa Falk stod det:

"Det föreligger inte längre skäl att hålla Jonas Falk häktad. Jonas Falk ska därför omedelbart försättas på fri fot."

Frisläppandet tyder på att han kommer att frias av hovrätten.

Daniel Webb var med

Jonas Falk greps när han var tillsammans med sin advokat Tobias Enoksson.

– Vi var ute och promenerade och pratade om vad han hade varit med om. I samma stund stannade det två målade bilar. Då hoppade det ut två poliser och sa att Jonas var efterlyst. Mer än så visste varken polisen eller jag. Jag kan inte begripa vad det handlar om, säger Enoksson.

Enoksson är upprörd över polisen agerande mot hans klient.

– Det är ett helt horribelt förfarande utifrån alla former om mänskliga rättighetsperspektiv som man kan tänka sig. En person som har varit frihetsberövad i tre och ett halvt år hinner knappt vara ute i två drygt och så händer det här, säger advokaten.

Med vid gripandet var även Daniel Webb som blev känd för sin roll då kungens vän Anders Lettström ville bemöta uppgifterna i boken "Den motvillige monarken" där kungen anklagades för festande i tveksamma miljöer.

Anders Lettström ringde Daniel Webb för att konfrontera den utpekade huvudkällan till boken, den nu nyligen mördade, kriminelle Mille Markovic.

Daniel Webb har berättat om sina tjugo år i den kriminella världen i boken "Livvakten" där han beskriver sin roll som livvakt åt den av polisen utpekade maffialedaren Milan Sevo, även kallad "Gudfadern"

I boken berättar också att han helt lämnat den världen bakom sig.

Daniel Webb vill inte berätta varför han var i sällskap med advokaten Tobias Enoksson och Jonas Falk.

– Inga kommentarer, säger han.

"Helt galet"

En släkting till Jonas Falk som Expressen talat med menar att polisen trakasserar honom.

– Det är helt galet, det är trakasserier. Jag undrar hur länge de ska hålla på. Han har suttit häktad under tortyrliknande former i tre år och fem månader, säger en släkting till Falk.

Efter gripandet fördes Jonas Falk till polisstationen Norrmalm, enligt uppgifter på Expressen. Polisen bekräftar att han nu finns på arresten hos Norrmalmspolisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!