Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Falk greps på spansk lyxresort

Befann sig på en strandbar på Ibiza
Jonas Falk greps under torsdagen av spansk polis. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, när Jonas Falk skulle utlämnas från Colombia till Sverige 2010.
Foto: TT NYHETSBYRÅN DAS
Falk greps av minst sex poliser, framför ögonen på förvånade gäster på lyxresorten Oku Ibiza.
Foto: Oku Ibiza

Jonas Falk, 49, har gripits på nytt.

En polisstyrka slog till mot svensken när han befann sig på en strandbar vid ett lyxhotell i San Antonio på Ibiza.

”Vi vill inte dela någon information just nu”, skriver Falks spanska advokat, Clara Martines Nogues till Expressen.

Jonas Falk pekades ut som hjärnan i Sverige största kokainhärva genom tiderna – ”Playamålet”, men friades i hovrätten.

Dagtid på torsdagen slog minst sex poliser från spanska Policía Nacional till mot strandbaren där Jonas Falk befann sig. Baren tillhör lyxresorten Oku Ibiza, ett femstjärnigt hotell som inriktar sig på ”bohemisk minimalism”. Hotellet ligger på en klippudde med utsikt över Medelhavets turkosblåa vatten och har en känsla av ”avslappnad hemmalyx”, enligt Okus hemsida.

Inför ögonen på förvånade gäster trycktes Jonas Falk ner på golvet, belades med handfängsel och fördes bort.

På en bild som Expressen tagit del av från gripandet syns hur svensken eskorteras bort med sammanbitet ansikte.

”Det här är ett polisärende och vi kommer inte att kommentera situationen. Personen i fråga var inte gäst på hotellet”, skriver hotellet Oku Ibiza.

Jonas Falks spanska advokat Clara Martines Nogues, som även tidigare företrätt honom, skriver att hon under fredagen träffat Falk. Hon uppger att hon inte kan berätta något mer om fallet eller misstankarna. Senare meddelar advokaten att han har släppts på fri fot.

Jonas Falk har tidigare dömts till 2,5 års fängelse och 50 miljoner i böter i Spanien.
Foto: KIM MALMGREN
Expressen har tidigare träffat honom i kuststaden Sitges utanför Barcelona.
Foto: KIM MALMGREN

Polisen: Hemligstämplat 

När Expressen ställer frågor om gripandet till den lokala polisen svarar de att fallet är sekretessbelagt.

– Utredning pågår och under tiden så är det sekretess. Tyvärr är det så. Vi får inte kommentera något så länge det är sekretess. När polisen är färdig med sin utredning så kommer de att lyfta sekretessen och då kommer vi att kunna berätta mer, säger en talesperson för polisen på Ibiza.

För ett drygt år sedan dömdes Jonas Falk till två och ett halvt års fängelse och motsvarande 50 miljoner kronor i böter av spansk domstol.

Rätten ansåg det bevisat att han tvättat omkring 56 miljoner kronor i knarkpengar rena genom investeringar i lyxhus, nattklubbar och restauranger.

– Domen är felaktig och vi kommer att överklaga. Samma sak hände i Sverige vid tingsrättens dom, där jag sedan frikändes i högre instans, sa Jonas Falk då och syftade på Playamålet där han i tingsrätten dömdes till 18 års fängelse som huvudman för ett kokainbeslag på 1,4 ton.

Överlämnades till Spanien

Hovrätten valde dock att fria Falk på alla åtalspunkter. Falk hade då tillbringat nästa tre och ett halvt som häktad i isoleringscell – vilket fick Justitiekanslern att bevilja honom skadestånd på sammanlagt 3,6 miljoner kronor.

Dagen efter att han släpptes från häktet, i maj 2014, greps han i Stockholm och överlämnades till Spanien som misstänkt för ekonomisk brottslighet i landet.

Jonas Falk, tidigare Oredsson, inledde sin kriminella bana som rånare av banker och postkontor under 90-talet. Han dömdes vid upprepade tillfällen till fleråriga fängelsestraff och har även varit föremål för flera väpnade fritagningar.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643.

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Se också: 

50 miljoner kronor i böter • Falk till Expressen: ”Ologiskt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.