Jonas Falk greps efter nytt stort knarktillslag

Jonas Falk misstänks ha smugglat över tre ton kokain till Spanien
Jonas Falk, tidigare friad i Sveriges största kokainhärva, har gripits efter ett stort knarktillslag.
Foto: KIM MALMGREN
I torsdags greps han på en strandbar i Ibiza. Han släpptes under fredagen.
Foto: Oku Ibiza
Falk, tidigare Oredsson, vid tillfället för ett gripande 2010.
Foto: TT NYHETSBYRÅN DAS
Här först Jonas Falk bort av spansk polis.
Foto: Spansk polis
Polisen har delat bilder på narkotikabeslaget.
Foto: Spansk polis
Falk greps på en uteservering.
Foto: Spansk polis
1 / 7

Jonas Falk, 49, greps av polisen på en strandbar på Ibiza i torsdags. 

Nu meddelar den spanska rikspolisen att han misstänks för att vara inblandad en stor knarkhärva. 

”Utredningen påbörjades efter smugglingen av mer än tre ton kokain in i vårt land till Huelvas kust”, skriver polisen. 

Det var i torsdags som Jonas Falk greps under torsdagen på en strandbar i Ibiza. Men polisen var förtegen om orsaken till gripandet.

Nu meddelar den spanska rikspolisen att det rörde sig om misstankar om en stor knarksmugglingshärva med ett nätverk som etablerat sig i Spanien, Frankrike och Colombia.

Efter en samordnad polisinsats där spansk, fransk, holländsk och svensk polis samarbetat tillsammans med Europol greps Jonas Falk. Han misstänks vara inblandad i att ha smugglat över tre ton kokain till Spanien i fjol. 

Jonas Falks advokat Clara Martínez Nogués skriver i ett mejl: 

Fallet klassas som 'sekretess' och av den anledningen så fick vi inte mycket information i domstolen i går angående anklagelserna mot Jonas Falk. Det jag kan säga är att informationen som polisen gick ut med INTE var något vi informerades om, så vi kan inte ge några kommentarer eftersom vi inte känner till det”. 

Polisen kopplar tillslaget till ”La Mocro Maffia” som är ett samlingsnamn för kriminella grupperingar som oftast härstammar från Marocko och som i synnerhet bedriver knarksmuggling i flera europeiska länder. 

Misstänkt för narkotikasmuggling

Det var i fjol som en knarkliga lastade mer än tre ton kokain på en segelbåt som sedan åkte från Venezuela till Huelvas kust i Spanien. 

”Lasten, på mer än tre ton av droger, lastades på en segelbåt på väg till Spanien, specifikt till Huelvas kust, där två framstående narkotikahandlare skulle ansvara för samordningen uppgifterna med lossning, lagring och efterföljande transport av drogerna.” 

En del av lasten, över ett ton, upptäcktes av polis gömd i ett garage i staden Huelva. Då greps två misstänkta för att ha förvarat drogerna. Efter detta intensifierade man insatsen, för att hitta dem som hade distribuerat drogerna – och bevakade Jonas Falk.  

”En av dessa undersökta visade sig vara en person som av svenska myndigheter anses vara den mest aktiva brottslingen under senare år”, skriver polisen och syftar på Jonas Falk. 

”Var på semester” 

När polisen erhållit tillräckliga ledtrådar och bevis grep de två personer. Ena var Jonas Falk – som var på semester vid tillfället, enligt polisen.  

”En av dem belägen på Ibiza - där han var på semester - och en annan i fängelse där han för närvarande avtjänar ett straff för andra gärningar.”

Spansk polis har också publicerat en film på gripandet av Falk, samt bilder från narkotikabeslaget.

https://twitter.com/policia/status/1543149224900153344

Han släpptes sedan på fri fot under fredagen. 

”Han släpptes efter häktningsförhandlingarna som åklagaren begärde. Vi kan inte uttala oss om skälen till frigivningen”, skriver Falks advokat Clara Martinez Nogues i ett mejl till Expressen. 

Falk, tidigare Oredsson, pekades ut som hjärnan i Sverige största kokainhärva genom tiderna – ”Playamålet”, men friades i hovrätten.

Han har tidigare dömts till fängelse i Spanien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.