Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas, 32, testar nytt preventivmedel för män

Vanliga myter om preventivmedel.
Foto: Privat
Foto: Linus Hallgren / Karolinska Institutet

En gel som smörjs in på axlarna ska hindra graviditet har nu kommit ett steg närmare att bli det första hormonella preventivmedlet för män.  

Jonas Bane är en av personerna som deltar i studien för p-gelen.

– Det är en chans för mig att ta ansvar i något kvinnor behövt ansvara för i årtionden, säger han. 

Ett preventivmedel som smörjs in på axlarna. Det hoppas Kristina Gemzell Danielsson, forskare och professor på Karolinska institutet, ska bli det första hormonella preventivmedlet för män på marknaden. 

Studien om p-gelen har nyligen fått godkänt att gå in i en aktiv studie, det vill säga att par använder den som enda preventivmedel. 

– Vi har länge kunnat visa att det är möjligt med manligt preventivmedel, men det som saknas är studier för att det ska få gå ut på marknaden. Det är inga läkemedelsföretag intresserade av och inte så många forskare heller. Men vår forskargrupp har fortsatt och nu äntligen efter en lång startsträcka har vi kommit i gång med den aktiva fasen, säger Kristina Gemzell Danielsson, som varit en del av en forskningsgrupp inriktade på manliga preventivmedel sedan 90-talet. 

Smörjs en gång om dagen

Gelen innehåller bland annat ett speciellt gulkroppsliknande hormon och testosteron. Gelen smörjs in på axlarna en gång om dagen och minskar spermieproduktionen så pass mycket att graviditet inte ska kunna uppstå.

För att testa att gelen funkar som den ska, och att spermieproduktionen återgår till det normala efter att man slutar använda den behövs testpersoner. 

Jonas Bane, 32 från Stockholm är en av de första i Sverige som nu använder preventivmedlet. 

När han såg en efterlysning av testpersoner på Facebook till studien anmälde han sig direkt. 

– Det var någonting jag debatterat med min fru länge: Tjejer har i flera årtionden behövt ta ansvar för familjebildningen genom att äta hormoner och det är helt sjukt att det ansvaret bara legat på kvinnor och det inte funnits ett vettigt försök att lägga lika mycket ansvar på män. Så kan jag vara med och göra ansvaret mer jämställt så gärna, säger han.

Jonas Bane och Rebecca Redmansdotter är ett av de deltagande paren i studien.Foto: Privat

”Väldigt enkelt”

Från januari till början av mars har Jonas och hans fru genomgått tester för att säkerställa att de båda passar till studien. Och för några veckor sedan fick de veta att de var godkända.

Det innebär att Jonas kommer att smörja axlarna under ett och ett halvt år. 

Nu har han använt medlet aktivt i tre veckor. 

– Jag smörjer den på axlarna en gång om dagen, det är väldigt enkelt. Det enda krångliga är att jag inte kan ha fysisk direktkontakt med min dotter på fyra timmar efter att jag använt den, men man får jobba sig runt det och det blir många tröjor lager på lager.

Möjlig biverkning: ökad lust

Enligt Kristina Gemzell Danielsson har man hittills inte sett många biverkningar, men en av dem kan vara ökad sexlust, på grund av testosteronet.  

Men biverkningar är ingenting Jonas varit vidare orolig över och inte heller någonting han märkt av. 

– Biverkningar har ju kvinnor stått ut med i många årtionden, det är inte som att det är smärtfritt i dag heller. Så jag skulle kunna stå ut med sidoeffekter mot att det utvecklas ett gångbart preventivmedel för män. De sa att biverkningar kan komma efter två veckor. Jag har inte märkt någonting som jag observerar själv, säger han.

Efter testperioden väntar ett halvår av tester, för att se så alla värden återgår till det normala.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.Foto: Linus Hallgren / Karolinska Institutet

Varför salva och inte piller?

Det vanligaste preventivmedlet för kvinnor är p-piller. Men det valde man bort, för att sänka hormondoserna, förklarar Kristina Gemzell Danielsson.

– Ger man hormon i form av tabletter passerar det levern och man måste därför ge en högre dos. Det är också i levern man har en hel del av de negativa biverkningarna. Men ger man salva som inte går via mag-tarmkanalen kan man förhoppningsvis minska andra biverkningar.

Stort intresse att testa

Förutom i Sverige pågår studien även i USA, Chile, Storbritannien, Italien samt Kenya och finansieras av amerikanska hälsomyndigheten. 

I USA är det några som genomgått hela studien där har de återgått till normala spermieantal. 

Totalt ska 350 par gå igenom hela studien. 

Intresset att agera testpar i Sverige har varit stort. Men det finns begränsningar i vilka som kan delta, vilket försvårar rekryteringen.

– Man måste bo i Stockholm, då det är kontroller med läkarbesök var tredje- till fjärde vecka och kvinnor måste vara mellan 18 och 35 och män mellan 18 och 50, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Just nu har nyrekryteringen dock tagit paus, då spridningen av coronaviruset kräver vårdpersonal.

Bara nyheter: Jonas testar p-gel för killar

Bara nyheter ger dig dagens största nyheter summerade på bara ett par minuter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.