Stefan Holgersson, professor vid Polishögskolan i Oslo och polis, säger till SVT att Expressens avslöjande gjort kolleger inom kåren ”bestörta” – men att det är bra att ”den här typen av korruption” lyfts fram i ljuset.
– Man vet att det förekommer, men tyvärr är den här typen av vänskapskorruption inte straffbar i Sverige, säger han till SVT.
Han är mycket kritisk till rikspolischef Anders Thornbergs agerande, bland annat eftersom denne informerade Löfving om ärendet – men inte Staaf, enligt Expressens källor.
– Hade det här varit ett relationsärende så hade utredarna vänt sig i graven om någon agerat på det här sättet, säger Holgersson till SVT.
Jomshof: ”Löjets skimmer”
Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) förutsätter att rikspolischefen ”noga, men skyndsamt” tillsätter en utredning, rapporterar SVT.
”Det drar i själva verket ett löjets skimmer över hela polisledningen”, skriver han i ett mejl till kanalen.
Gudrun Nordborg (V), ledamot i justitieutskottet, vill också se rikspolischefen gå till botten med ärendet.
– Om det är som det framstår i Expressen så har man släppt frågan utan att göra det, säger hon till SVT.
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson anser att polisens kompetens, ledning och förtroendet skadats av kaoset i den högsta polisledningen, vilket Expressen tidigare rapporterat.
– Det här har skadat polisens kompetens, ledning och nu också deras förtroende, säger han.
Polisanmäldes av säkerhetschef
Expressens avslöjade tidigare i veckan att den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving – tidigare chef för den nationella operativa avdelningen Noa – förra året polisanmäldes av polisens säkerhetschef Ari Stenman för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.
Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef på Noa.
Utredningen lades ned av åklagare.