Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jomshof ville förenkla för krogar att avvisa

Foto: Sven Lindwall/Roger Vikström

Sverigedemokraten Kent Ekeroth avvisades från innekrogen Nosh and Chow i Stockholm - vilket gjorde honom mycket upprörd.

"Visar att Sverige inte är en demokrati i ordets rätta bemärkelse", skrev partikamraten och partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof på twitter.

Nu kan Expressen berätta att samme Jomshof argumenterat i riksdagen - för att göra det enklare för krogar att avvisa gäster.

"Den som vägrar avlägsna sig ska kunnas dömas för olaga intrång", skrev Richard Jomshof i en motion så sent som i september.

I går lät det annorlunda när samme Jomshof kommenterade det som hänt partikamraten och företrädaren som rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth.

Ekeroth avvisades från krogen Nosh and Chow i Stockholm.

Richard Jomshof jämförde det som hänt med situationen för judarna i nazi-Tyskland på 1930-talet, när han kommenterade det faktum att det inte är olagligt att avvisa någon av partipolitiska skäl.

"Även i 30-talets Tyskland fanns det inte laglig grund för diskriminering i vissa fall", skrev han, och fortsatte - som svar på en fråga från TT Nyhetsbyråns reporter Owe Nilsson:

"Visar att Sverige inte är en demokrati i ordets rätta bemärkelse."

Efterträdde Ekeroth

Riksdagsledamoten Richard Jomshof fick jobbet som rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Han efterträdde då Kent Ekeroth som uppmanats av partiledaren Jimmie Åkesson att lämna uppdraget.

Expressen kan nu berätta att Richard Jomshof så sent som i september förra året ville göra det enklare att avvisa restauranggäster och krogbesökare.

I en riksdagsmotion med rubriken "Företags rätt att avvisa kunder i företagslokaler" argumenterade för krogägarnas rättigheter:

"Vi menar att företagare ska ha rätt att avvisa personer som tidigare gjort sig skyldiga till brott eller på något sätt agerat olämpligt och/eller stört ordningen i den aktuella lokalen. Den som vägrar avlägsna sig ska kunnas dömas för olaga intrång precis som i dag är fallet när någon olovligen tar sig in eller kvarstannar i stängda företagslokaler", skriver Richard Jomshof.

Kommenterade via twitter

Han konstaterar samtidigt att Sverigedemokraterna "anser att dagens ordning är orimlig och att den missgynnar näringsidkares privata äganderätt."

Richard Jomshof kommenterade på måndagseftermiddagen sin motion via twitter:

"Handlar primärt om butiker som inte har rätt att avvisa personer som t ex snattat tidigare i samma butik. Det handlar INTE om att man ska ha rätt att avvisa enbart på grund av t ex kön, etnicitet eller politisk uppfattning."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!