Foto: Sven Lindwall/Roger Vikström
 Foto: Sven Lindwall/Roger Vikström

Jomshof ville förenkla för krogar att avvisa

Publicerad

Sverigedemokraten Kent Ekeroth avvisades från innekrogen Nosh and Chow i Stockholm - vilket gjorde honom mycket upprörd.

"Visar att Sverige inte är en demokrati i ordets rätta bemärkelse", skrev partikamraten och partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof på twitter.

Nu kan Expressen berätta att samme Jomshof argumenterat i riksdagen - för att göra det enklare för krogar att avvisa gäster.

"Den som vägrar avlägsna sig ska kunnas dömas för olaga intrång", skrev Richard Jomshof i en motion så sent som i september.

I går lät det annorlunda när samme Jomshof kommenterade det som hänt partikamraten och företrädaren som rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth.

Ekeroth avvisades från krogen Nosh and Chow i Stockholm.

Richard Jomshof jämförde det som hänt med situationen för judarna i nazi-Tyskland på 1930-talet, när han kommenterade det faktum att det inte är olagligt att avvisa någon av partipolitiska skäl.

"Även i 30-talets Tyskland fanns det inte laglig grund för diskriminering i vissa fall", skrev han, och fortsatte - som svar på en fråga från TT Nyhetsbyråns reporter Owe Nilsson:

"Visar att Sverige inte är en demokrati i ordets rätta bemärkelse."

Efterträdde Ekeroth

Riksdagsledamoten Richard Jomshof fick jobbet som rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Han efterträdde då Kent Ekeroth som uppmanats av partiledaren Jimmie Åkesson att lämna uppdraget.

Expressen kan nu berätta att Richard Jomshof så sent som i september förra året ville göra det enklare att avvisa restauranggäster och krogbesökare.

I en riksdagsmotion med rubriken "Företags rätt att avvisa kunder i företagslokaler" argumenterade för krogägarnas rättigheter:

"Vi menar att företagare ska ha rätt att avvisa personer som tidigare gjort sig skyldiga till brott eller på något sätt agerat olämpligt och/eller stört ordningen i den aktuella lokalen. Den som vägrar avlägsna sig ska kunnas dömas för olaga intrång precis som i dag är fallet när någon olovligen tar sig in eller kvarstannar i stängda företagslokaler", skriver Richard Jomshof.

Kommenterade via twitter

Han konstaterar samtidigt att Sverigedemokraterna "anser att dagens ordning är orimlig och att den missgynnar näringsidkares privata äganderätt."

Richard Jomshof kommenterade på måndagseftermiddagen sin motion via twitter:

"Handlar primärt om butiker som inte har rätt att avvisa personer som t ex snattat tidigare i samma butik. Det handlar INTE om att man ska ha rätt att avvisa enbart på grund av t ex kön, etnicitet eller politisk uppfattning."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag