Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jomshof: "Måste kunna försvara åsikter"

Ulf Kristersson (M) bemöter kritiken om hanteringen av Turkiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Richard Jomshof svarar nu på statsminister Ulf Kristerssons kritik i Expressen mot SD-toppars uttalanden om Turkiet och koranbränning. 

– Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt även i de fall vi inte delar dem, säger Richard Jomshof (SD) till TT.

Det handlar närmare bestämt om SD-ledaren Jimmie Åkessons beskrivning av Turkiets president Erdogan som en ”islamistisk diktator” och om justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs uttalande om koranbränning: ”blir de upprörda, så elda hundra till.”

– Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförallt det om koranbränningen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet, säger statsministern i en intervju med Expressen

I ett sms till TT skriver Richard Jomshof att han inte tycker att man ska elda böcker eller hänga upp dockor på Erdogan:

”Det har jag varit tydlig med. Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem. Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhundar, Muhammedkarikatyrer och satirteckningar på Charlie Hebdo. Allt detta är legitima uttryckssätt och vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati”.

Docka och koranbränning

Den 11 januari hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus i samband med en demonstration.

Den 21 januari brände den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koran i samband med en en tillståndsgiven manifestation i närheten Turkiets ambassad i Stockholm.

Händelserna väckte ont blod i Turkiet och en debatt om yttrandefriheten i Sverige uppstod.

Häromdagen uppgav Erdogan att Turkiet inte kommer att bevilja Sverige medlemskap i Nato så länge som koraner tillåts brännas i landet.

Kristerssons svar efter USA-planen mot Turkiet

Senatorer vill stoppa försäljningen av F16-stridsplan tills Erdogan ändrar sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.