Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jomshof: Islam ett värre hot än nazism

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Richard Jomshof, Sverigedemokraternas nye rättspolitiske talesman.
Foto: Suvad Mrkonjic

Richard Jomshof, som ligger bakom distributionen av islamkritiska tidningen Dispatch International, är ny rättspolitisk talesman för Sverigedemokraterna. 

Han har tidigare uppmärksammats i Expo efter att ha sagt att islam i dag är värre än nazism. 

– Ja, så som det ser ut i dag anser jag det definitivt, säger Jomshof till Expressen.se.

Klockan 11 på torsdagen presenterade partiledaren Jimmie Åkesson nya talespersoner efter Expressens avslöjanden som fick både Erik Almqvist och Kent Ekeroth att avgå. 

Richard Jomshof, 43 år från Karlskrona, är ny rättspolitisk talesperson i partiet. Han skrev bara två dagar innan rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik, som dödade 77 människor, ett blogginlägg som uppmärksammades av tidningen Expo.  I blogginlägget "Muslimer med mål att ta över Europa" skrev han att islam är "ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism." 

"Ganska legitim jämförelse"

Richard Jomshof är också ansvarig utgivare för partitidningen SD-kuriren och därmed ansvarig för beslutet att skicka ut den islamkritiska tidningen Dispatch International till partiets medlemmar. Även i den tidningen jämförs islam med nazism. 

– Jag tycker den jämförelsen är ganska legitim. Jag har själv vid flera tillfällen jämfört islamismen med såväl nazismen som kommunismen. Jag anser att islam är en totalitär och antidemokratisk ideologi. Det innebär så klart inte att det inte skulle finnas fler inriktningar inom islam och det innebär inte att alla muslimer tycker likadant, men kan man diskutera nazismen, kommunismen eller socialismen för den delen, och ändå sätta ganska starka epitet på det, så tycker jag man göra det även i fallet islamism, men även islam, säger Richard Jomshof till Expressen.se.

I tidningen kallas också manifestationerna på minnesdagen av kristallnatten för "en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister."

– Jag skulle själv aldrig använda de orden. Kritiken mot hur vissa grupper utnyttjar kristallnatten är däremot väldigt legitim. Det finns vissa grupper som inte verkar bry sig det minsta om vare sig judar eller Israel, men använder det som ett sätt att kravalla och bete sig allmänt illa, det kan vi inte komma ifrån.

Åkesson: "Kan vara relevant"

Även partiledaren Jimmie Åkesson tycker att det kan vara relevant att jämföra islam med nazism.

– Det beror på vilket sätt den jämförelsen görs. Vi ser nu i till exempel i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade, att man använder ibland samma symboler som nazisterna gjorde. Den jämförelsen kan ju i vissa fall vara relevant, säger han till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.