Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jojje Olsson visade sitt cv – blockeras nu i Kina

Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA
Foto: SOPA Images / TT NYHETSBYRÅN

Linkedin-kontot till Expressenmedarbetaren Jojje Olsson har stängts ned i Kina.

Nätverksplattformen kräver att Jojje Olsson ta bort innehåll i cv:et som han tror rör en uppsats om massakern vid Himmelska fridens torg.

– Det är skamlöst och ohållbart, säger Jojje Olsson.

Den amerikanska nätverksplattformen Linkedin är ett av få västerländska techföretag som är tillgängligt i Kina. Enligt Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson beror det på att företaget censurerar användare efter de kinesiska myndigheternas tycke.

– Detta har pågått i flera år och berört många. Personer har fått sina profiler blockerade för småsaker, säger han.

På torsdagen kom ett mejl till Expressenmedarbetaren från företaget där man förklarar att han har förbjudet innehåll på sin profil – utan att förklara vad. Därför är hans profil inte synlig längre i Kina.

– I mitt fall är det extremt löjligt. De skriver att de beror på en sektion kring min utbildning.

Mejlet techplattformen Linkedin skickade till Jojje Olsson.
Foto: Expressen

”Relaterat till årsdagen”

Jojje Olsson ser det som troligt att det rör sig om en uppsats som han skrev för 15 år sedan och som innehåller en mening om protesterna och massakern vid Himmelska fridens torg 1989 – ett känsligt ämne för det styrande kommunistpartiet.

– Förmodligen är det relaterat till årsdagen som var tidigare i månaden och att Kina vill att man trappar upp censuren.

Linkedin har en separat användartjänst för Kina och en annan för resten av världen.

Plattformen har erbjudit Jojje Olsson hjälp att uppdatera innehållet så att kontot kan göras tillgängligt igen.

Linkedins svar

Vad tycker du om det?

– Pinsamt och visar på att företaget är mer intresserat av räckvidd och profit än att stå upp för yttrandefriheten, säger han.

Fredrik Julihn, senior manager på Linkedin, skriver i en kommentar:

”Vi har sen vi lanserade den kinesiska versionen av Linkedin varit införstådda med att den sannolikt skulle falla under den kinesiska regeringens censurkrav gällande internetplattformar. Yttrandefriheten är otroligt viktig för oss. Men som vi sa vid lanseringen i februari 2014 så måste vi förhålla oss till den kinesiska regeringens begränsningar för att kunna skapa värde för våra medlemmar i Kina och runtom i världen. Vi fortsätter att vara transparenta med hur vi gör affärer i Kina och vi använder oss av olika kanaler för att se till att de användare som påverkas av detta i Kina är medvetna om våra val.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.