Peking har börjat flexa musklerna

Di:s Asienkorrenspondent om situationen i Kina.
Journalisten Jojje Olsson har bevakat Kina under många år.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA
Den kinesiska flaggan.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kinas auktoritära politiska system påverkar en hel värld. Nu börjar journalisten Jojje Olsson skriva nyhetsfördjupningar om landet för Expressen:

– Globala frågor som miljö och klimat är helt beroende av Kinas agerande för en lösning. Ändå känner vi i väst till väldigt lite om landets politik på dessa områden, säger han.

Utöver att skriva för Expressen driver Jojje Olsson sajten In Beijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Jojje tog sin journalistexamen i Hongkong 2010, och har sedan dess rapporterat från Asien för ett antal svenska medier. Vid sidan av en mängd artiklar, bland annat på Expressens kultursida, har han även skrivit sex böcker om Kina – och arbetar med den sjunde. Numera är han bosatt i Taiwan.

Varför är Kina ett viktigt land att rapportera om på nyhetsplats 2021?

– När ett fattigt och eftersatt Kina öppnade upp sig mot omvärlden sa Mao Zedongs efterträdare Deng Xiaoping att landet måste gömma sin styrka och ”bida sin tid”. Xi Jinping tycker att den tiden har kommit nu. Under hans presidentskap har Peking börjat flexa musklerna, med ett uttalat syfte att sprida inflytande och sitt auktoritära politiska system i omvärlden. 

Hur uppstod ditt intresse för landet?

– Efter lumpen luffade jag runt i en handfull asiatiska länder. Kina var den plats med mest spännande dynamik, där det också kändes att det fanns mest spännande historier att upptäcka. Några år senare vann jag en flygbiljett till Kina i en uppsatstävling, och bestämde mig för att åka till Peking och plugga kinesiska i ett halvår. Sedan var det omöjligt att slita sig. 

Du är portad från Kina efter att ha skrivit kritiska texter – vad har det inneburit?

– Det är tråkigt att förlora kontakten med den kinesiska allmänheten, men samtidigt fördelaktigt att inte behöva bekymra sig för självcensur eller att försätta intervjuobjekt i fara i ett Kina som blir alltmer repressivt. I Taiwan kan man verka utan restriktioner. Givet det krigshot som Taiwan lever under, så finns det ingen annan plats i världen där man följer och diskuterar Kinas agerande så noggrant. 

En julgran i Taiwan. Landet ligger nära Kina – men tillåter till skillnad från den kinesiska regimen journalister att verkar fritt och öppet.
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vilken är den mest angelägna frågan att bevaka just nu?

– På kort sikt är det viktigt att följa hur kinesiska myndigheter drar nytta av den pandemi som startade i landet, men som sedan blev mer allvarlig i andra delar av världen. På lite längre sikt är den geopolitiska situationen med en ny president i USA mycket intressant. Globala frågor som miljö och klimat är helt beroende av Kinas agerande för en lösning, ändå känner vi i väst till väldigt lite om landets politik på dessa områden. 

Vad kommer du skriva om för Expressen?

– Givetvis om de ovanstående frågorna. Men framför allt vill jag lyfta blicken från Sverige, och inta ett mer internationellt perspektiv. Att vara på plats innebär en helt annan möjlighet att följa diskurs och puls, från Taiwan lika mycket som Kina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.