Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johnsons och Corbyns planer för att peta May

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Foto: TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Kommer Theresa May lyckas hålla sig på 10 Downing Street? Foto: BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Han spelade en stor roll när Storbritannien valde att lämna EU.

Nu kan Boris Johnson vara på väg att ta nästa steg:

Han vill ersätta Theresa May som premiärminister, enligt Daily Mail.

Labourledaren Jeremy Corbyn siktar själv på att ta över efter May ”inom loppet av några dagar”.

Theresa May hade hoppats att nyvalet i Storbritannien skulle stärka hennes makt inför brexit-förhandlingarna med EU. Men efter valet står det klart att de konservativa Tories förlorar 13 mandat och inte får egen majoritet

Efter valfiaskot har avgångskraven haglat över Theresa May. Många skyller förlusten på den svaga valkampanj Theresa May drivit och menar att hennes närmaste rådgivare borde få sparken. Samtidigt ökar kraven på att även premiärministern borde avgå.

Kritiken har genast fått spekulationerna om vem som kan ta över Tories att starta. Bland nämnda kandidater finns utrikesminister Boris Johnson som många trodde skulle ta över partiet redan då dåvarande premiärministern David Cameron avgick efter brexit-omröstningen. Johnson var en av de mest profilstarka förespråkarna av brexit. Johnson meddelade dock efter Camerons avgång att han inte ställde upp som kandidat till premiärministerposten på grund av att han inte trodde sig kunna skapa enighet inom partiet. Han blev sedermera utrikesminister i Theresa Mays regering.

Theresa May har fått mycket kritik efter valfiaskot. Foto: MARK THOMAS/REX/SHUTTERSTOCK / MARK THOMAS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Grönt ljus för ledarskapsoffensiv

Men nu skriver Daily Mail att Boris Johnson och kretsen kring honom förbereder en kampanj för att lansera honom som mannen som bör ersätta Theresa May som premiärminister. Enligt en källa med insyn i kretsen kring Johnson blev det grönt ljus under fredagskvällen för denna ledarskapsoffensiv.

– Vi behöver honom. Vi behöver en brexit-förespråkare. Vi behöver någon som kan prata med folk och knyta an till folk som såna som Jeremy Corbyn kan. Vi behöver någon som kan få Storbritannien att tro på sig självt igen, sade källan till Daily Mail.

Johnson ska enligt tidningen inte utmana May direkt om premiärministerposten men däremot ställa till förfogande om hon väljer att avgå. En talesperson för Boris Johson dementerar dock uppgifterna.

– Han ger premiärministern sitt fulla stöd och har ett tätt samarbete med henne för att vi ska få bästa tänkbara villkor i brexit-förhandlingarna, sade en talesperson för Boris Johson.

Enligt Times har fem ministrar i regeringen försökt förmå Johnson att utmana May om premiärministerposten.

– Flera personer i regeringen har förklarat sig lojala mot Boris, säger en källa till tidningen. 

Jeremy Corbyn har inte gett upp hoppet om att bli premiärminister. Foto: NICHOLSON/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / NICHOLSON/LNP/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Corbyn planerar att ta över

Samtidigt säger Labourledaren Jeremy Corbyn att hans plan är att ta över som premiärminister "inom loppet av några dagar”, skriver Mirror.

– Jag kan fortfarande bli premiärminister. Vi kommer att göra allt vi kan för att lyckas med detta. Jag tycker inte att Theresa May och hennes regering har någon trovärdighet, sade Jeremy Corbyn till tidningen.

Enligt en enkät i Mail on Sunday vill 49 procent av väljarna inte ha Theresa May som premiärminister, medan 38 procent vill ha henne kvar.

Enligt en enkät med Tory-väljare på sajten Conservative Home vill två tredjedelar att May ska avgå omedelbart.