Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnsons bakslag – ny brexitomröstning stoppas

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Boris Johnson.Foto: BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Underhusets talman John Bercow.Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nytt bakslag för Boris Johnson. 

Premiärministern bad om en ny omröstning om sitt brexitavtal i parlamentet på måndagen – men fick som väntat nej av talmannen.  

Detta då Boris Johnson tekniskt sett haft en omröstning om avtalet genom lördagens votering om ”Letwins tillägg”.

Senare på måndagskvällen presenterade underhuset lagtexten som kommer debatteras under morgondagen. 

Det var upp till John Bercow att bestämma om Boris Johnson fick schemalägga en såkallad meningsfull omröstning i underhuset i dag, måndag.

Klockan 16.30 svensk tid meddelade han sitt beslut – och sa som väntat nej. 

– Sammanfattningsvis är dagens motion i substans samma som lördagens motion och dagens omständigheter är i substans samma som lördagens omständigheter, säger han i parlamentet. 

– Jag bestämmer därmed att motionen inte kommer diskuteras i dag eftersom det vore upprepande och oordnat att göra så. 

John Bercow sa före sitt besked att ”den uppenbara meningen” med en omröstning i dag, måndag, skulle vara att försöka ”ogiltigförklara och oskadliggöra” voteringen om ”Letwins tillägg”.

Omröstningen skulle vara en så kallad ”meningsfull omröstning” – innan parlamentet tagit ställning till lagtexten. 

Letwins tillägg röstades igenom på lördagen

Många ledamöter i brittiska parlamentet ifrågasatte talmannens beslut att stoppa omröstningen och uppmanade honom att ompröva sitt beslut. 

– När du tar ett beslut i sådana här ärenden som är kontroversiella, så kommer vissa människor bli nöjda och andra missnöjda, säger John Bercow i parlamentet. 

Hör talmannen John Bercrow motivera sitt beslut.

Anledningen till att talmannen såg en omröstning om brexitavtalet som ”upprepande” är att brittiska parlamentet på lördagen röstade igenom ”Letwins tillägg”, vilket tvingar Boris Johnson att vänta med att lägga fram sitt avtal för slutgiltig omröstning innan underhuset har debatterat och röstat igenom lagtexten som implementerar det.

Detta då den Konservativa parlamentarikern Oliver Letwin, som gett sitt namn till tillägget, och flera med honom var oroliga för att arbetet med lagtexten inte skulle bli klart i tid.

Utan ”Letwins tillägg” – om Boris avtal röstats igenom på lördagen – skulle Storbritannien i så fall tvingas till en avtalslös, även kallad ”hård”, brexit den 31 oktober.

På måndagskvällen presenterades lagtexten för ledamöterna i underhuset – och under tisdagen samlas de igen för att diskutera det, rapporterar Sky News. 

Letwin och de andra 321 parlamentariker som röstade igenom tillägget såg därför detta som ytterligare en försäkring mot en hård brexit. ”Letwins tillägg” tvingade Boris Johnson, enligt ”Benn-lagen”, att be EU om en förlängning.

Boris brev och brasklapp

Han gjorde detta med två brev: ett där han bad om en förlängning, men som han vägrade skriva under, och ett andra där han förklarade varför EU inte bör ge Storbritannien den förlängning han ber om i det första brevet. 

Breven skickades tillsammans med ett tredje brev, ett försättsblad från den brittiska EU-representanten Sir Tim Barrow, som förklarar att Boris – i brasklappens sanna bemärkelse – därtill var nödd och tvungen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bekräftade under lördagskvällen att han mottagit breven, och att han ska ”konsultera EUs ledare om hur de ska reagera”.

https://twitter.com/eucopresident/status/1185661904427143171

Boris Johnson fick nej – detta kan hända nu

Efter Boris Johnsons nya nederlag väntas premiärministern troligen att försöka lägga fram lagtexten för debatt i parlamentets underhus senare i dag, med en votering i morgon, tisdag.

Detta kan dock öppna upp för ytterligare käppar i Boris brexithjul.

Nordirlänska Demokratiska Unionistpartiets ledare Arlene Foster.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Till skillnad från Boris avtal med EU så kan lagtexten som till slut utformar brexit ändras efter debatt i underhuset, genom diverse tillägg.

Källor inom Labour säger att partiet nu satsar på att ändra lagtexten för att tvinga Boris Johnsons regering till en mjukare version av brexit, helst med Storbritannien kvar i EU:s tullunion, skriver The Guardian.

Sir Keir Starmer, Brexitminister i Labours skuggkabinett, har under helgen bjudit in Nordirländska Demokratiska Unionspartiet och dess ledare Arlene Foster till samtal.

– Vår dörr är öppen, säger Sir Keir enligt BBC News. 

Under tisdagen kommer parlamentet att samlas igen för att debattera lagtexten.