Nu har Boris Johnson gett sitt besked - och han vill att Storbritannien lämnar EU. Foto: Andrew ParsonsNu har Boris Johnson gett sitt besked - och han vill att Storbritannien lämnar EU. Foto: Andrew Parsons
Nu har Boris Johnson gett sitt besked - och han vill att Storbritannien lämnar EU. Foto: Andrew Parsons
David Cameron. Foto: Carl CourtDavid Cameron. Foto: Carl Court
David Cameron. Foto: Carl Court

Johnson: "Varit ett oerhört svårt beslut"

Publicerad

Han pekas ut som nästa ledare för konservativa Tory.

Nu bekräftar Londons populära borgmästare Boris Johnson att han kampanjar för att Storbritannien ska lämna EU.

– Det har varit ett oerhört svårt beslut men jag kan inte göra något annat, säger han.

Kampen om det brittiska medlemskapet i EU har börjat på allvar mellan de som vill att landet ska stanna i unionen och de som vill lämna.

En av nyckelpersonerna i dramat är Boris Johnson, den inflytelserike borgmästaren i London som är en av landets absolut populäraste politiker och ofta pekas ut som nästa Tory-ledare efter David Cameron.

Det har spekulerats i flera dagar om vilken sida Johnson kommer backa. I ett direktsänt tv-program på söndagsmorgonen uppmanade premiärminister David Cameron sin partikollega att sälla sig till ja-sidan - och att alternativet vore "ett hopp ner i mörkret".

Men nu har Boris Johnson gett sitt besked - och han vill att Storbritannien lämnar EU.

"förväxla inte EU med europeiska semestrar"

Han gjorde sitt ställningstagande på gatan utanför sitt hem i London på söndagseftermiddagen inför ett massivt medieuppbåd som varit samlade där en stor del av dagen.

– Det sista jag ville var att gå emot Cameron och regeringen men efter mycket ångest har jag kommit fram till att det inte finns något annat jag kan göra eftersom jag vill ha en bättre deal för det här landet. Jag vill bespara oss pengar och att vi ska återfå kontrollen, säger Boris Johnson.

Han förklarar att hans åsikt grundar sig på att han anser att hela EU blivit för stort och att det är allt för få personer som fattar beslut som inte går att påverka.

– Det här handlar inte om man gillar Europa eller inte. Jag älskar Bryssel, jag bodde i Bryssel förut - men man ska inte förväxla semestrar i Europa med ett politiskt projekt som pågått i årtionden och som jag befarar håller på att förlora sin demokratiska kontroll, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag