Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johnson: Ukrainakriget en ”testkörning” för Kina

Planen: Gemensam kontroll över havet.
Boris Johnson.
Foto: STEVE TAYLOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / STEVE TAYLOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Kina ser Rysslands krig som en ”testkörning” för sina egna mål.

Det säger Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson, enligt Sky News.

– Det är därför vi måste stå upp mot Putin nu, säger Johnson.

Boris Johnson är en ivrig förespråkare för militärt stöd till Ukraina. På onsdagen talade han i Washington DC inför tankesmedjan Atlantic Council med budskapet att Väst måste ge Ukraina de verktyg som landet behöver för att besegra angriparen Ryssland.

Johnson tog då upp att krigets utgång följs med stort intresse av Kina och dess president Xi Jinping.

– Glöm inte det budskap en seger för Putin skulle skicka till Kina. Detta är en testkörning för Xi, sade han och fortsatte:

– Det finns en mycket god anledning till varför Peking bestämde sig för att grönt ljus för denna fruktansvärda operation, eller att acceptera den: de ville se hur det kommer att gå eftersom kineserna har sina egna mål.

Taiwan kinesiskt ”kärnintresse”

Kina har inte officiellt tagit ställning för Ryssland i kriget mot Ukraina men har inte heller fördömt Putins aggression. De båda ländernas relationer uppges ha tätnat efter krigsutbrottet och de har genomfört gemensamma militärövningar.

Medan Kreml länge har sett Ukraina som en del av Rysslands intressesfär är Taiwan det primära målet för Kina. Att upprätta kinesisk kontroll över ön är kärnan i Kinas kärnintressen, har Xi Jinping sagt, enligt Sky News.Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.