Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johnson: Ryssland planerar blixtkrig

Boris Johnson har uttalat en varning om att en eventuell attack mot Ukraina skulle bli förödande för Ryssland. Utrikeskorrespondent Mattias Carlsson analyserar vilka konsekvenser Boris Johnsons hot kan innebära.
Boris Johnson.
Foto: STEVE REIGATE/POOL/SHUTTERSTOCK

KRAMATORSK. 

Den brittiska premiärministern Boris Johnson varnade på måndagen att Ryssland kan förbereda ett ”blixtkrig” mot Ukrainas huvudstad Kiev.

Uttalandet kom efter att både Storbritannien och USA beslutat evakuera icke nödvändig personal från sina ambassader i Kiev.

Samtidigt gjorde EU-ländernas utrikesministrar ett gemensamt uttalande och fördömde Rysslands ”aggressiva agerande och hot mot Ukraina”.

Den allt mer spända situationen efter Rysslands hot mot Ukraina nådde en ny nivå under måndagen då Storbritanniens premiärminister i en tv-intervju, som sändes bland annat av BBC, uppgav att det finns närmare 60 ryska stridsgrupper i anslutning till ukrainska gränsen.  

– Planen för ett blixtkrig som kan slå ut Kiev är där, sa han. 

Ukrainas huvudstad Kiev har nästan tre miljoner invånare, landet är lika stort som Frankrike.

Boris Johnson skickade också ett budskap till Kreml om att en eventuell attack mot Ukraina skulle bli mycket förödande även för Ryssland.

– Att invadera Ukraina, från ett ryskt perspektiv, kommer att bli smärtsamt, våldsamt och en blodig affär. Det är viktigt att folket i Ryssland förstår att det här kan bli ett nytt Tjetjenien, sa Johnson.

Uttalandet kom efter att både Storbritannien och USA beslutat evakuera icke nödvändig personal från sina ambassader i Kiev.
https://twitter.com/BBCPolitics/status/1485601704301182976?s=20

”Nato kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder”

Han syftade på det mycket blodiga kriget i den ryska delrepubliken Tjetjenien som inleddes i december 1994. Kriget kostade tusentals ryska soldater livet och tiotusentals civila dödades. 

Under måndagen meddelade också Nato att alliansens medlemmar förstärker sina styrkor i östra Europa som en följd av Rysslands agerande. 

Stridsflygplan och skepp kommer att skickas till området. 

– Nato kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda och försvara alla allierade, inklusive att förstärka den östra delen av alliansen. Vi kommer alltid att svara på alla försämringar av säkerhetsläget, inklusive genom förstärkning av vårt gemensamma försvar, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt ett pressmeddelande.

Den ryska militära uppbyggnaden nära Ukraina har pågått i flera månader. I november larmade Ukrainas underrättelsetjänst om att Ryssland såg ut att förbereda en fullskalig invasion av landet. Något som senare följdes av liknande rapporter från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Biden: Tror Putin kommer slå till

Allt fler världsledare pratar nu öppet om att ett storkrig i Europa kommer allt närmare. I förra veckan sa USA:s president Joe Biden att han tror att Vladimir Putin kommer slå till mot Ukraina.  

Som svar på den ryska upptrappningen har Storbritannien skickat flygplan efter flygplan till Kiev med pansarvärnsrobotar. Amerikanska flygplan flyger in vapen och ammunition. Både den amerikanska och brittiska ambassaden i Kiev har meddelat att de påbörjar evakuering av ambassadpersonal och anhöriga till diplomater. 

Brittiska utrikesministern varnade i helgen för att Ryssland planerar en statskupp med målet att installera en Putin-lojal ledare i Kiev. 

Under måndagen gjorde EU:s utrikesministrar ett gemensamt uttalande och fördömde det ryska agerandet.

”Rådet fördömer Rysslands fortsatta aggressiva agerande och hot mot Ukraina. Talet om 'intressesfärer' har ingen plats på 2000-talet”, heter det bland annat.

Samtidigt fortsätter tågset efter tågset med ryska stridsvagnar och andra tunga vapen rulla från östra Ryssland i riktning mot Ukraina. 

Kreml meddelar att president Vladimir Putin, som också är högsta befälhavare för landets väpnade styrkor, vidtar ”nödvändiga åtgärder” för att tillgodose Rysslands intressen och säkerhet.

På måndagskvällen kom också besked att det ryska parlamentet, statsduman, i februari kommer att behandla frågan om att officiellt erkänna de två självutnämnda folkrepublikerna Luhansk och Donetsk som självständiga stater. Det skulle enligt ett uttalande öka möjligheterna att ”skydda folkrepublikerna från yttre hot och förstärka stabiliteten i regionen.”

De två så kallade folkrepublikerna, som utgörs av större delen av de ukrainska länen Donetsk och Luhansk, har ockuperats av ryskstödda rebeller och ryska styrkor sedan 2014. 14 000 människor har hittills mist livet sedan kriget började.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnekar att Ryssland planerar ett angrepp på Ukraina. Ukrainaexperten Oscar Jonsson ger sin analys.
”Det är bara Putin som vet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.