Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johnson: ”Brexit är enda chansen”

Under fredagskvällen möttes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Jeremy Corbyn i en sista debatt inför valet den 12 december. Foto: JEFF OVERS / AP TT NYHETSBYRÅN
Johnson: ”Det enda sättet för det här landet att gå framåt är genom brexit”. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Corbyn hyllade under debatten de nordiska länderna för sin demokratiska socialism. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN

Under fredagskvällen möttes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Jeremy Corbyn i en sista debatt inför valet den 12 december. 

Förutom brexit var allmänhetens säkerhet och sjukvård heta frågor under kvällen. 

– Det enda sättet för det här landet att gå framåt är genom brexit, sa Johnson skriver SVT

Enligt YouGov var det jämt mellan de båda kandidaterna – men Johnson var snäppet vassare, enligt tittarna.

Tre gånger röstade Labour ner Boris Johnsons förslag om nyval innan det gick igenom. Den 12 december ska det brittiska folket rösta om vem som ska bli landets nya premiärminister, Labours ledare Jeremy Corbyn eller konservativa Boris Johnson. 

Under fredagen höll BBC den sista tv-sända debatten mellan kandidaterna inför valet. 

Debatten hann knappt starta innan de båda partiledarna dök in i en het diskussion kring brexit där den nuvarande premiärministern, Boris Johnson, var snabb med att ta ordet. Han menade att Storbritannien kommer att kunna ta fram ett avtal om framtida handelsförbindelser med EU och andra länder innan Storbritanniens planerade utträde. 

Något som Jeremy Corbyn inte höll med om: 

– Det kommer att ta sju år att förhandla fram ett avtal med USA, sa han. 

Sjukvård och säkerhet 

Även NHS, den statliga organisationen för offentlig sjukvård, var en het fråga under kvällen. Här anklagade Corbyn Boris för att driva landet i riktning mot privatisering av den allmänna sjukvården. Något som Boris Johnson flitigt förnekade skriver SVT

Efter förra veckans terrordåd på Londonbridge i London, där tre personer dödades och flera skadades, blev också allmänhetens säkerhet en självklar grund för diskussion. 

Kvällens frågor kom från studiopubliken och människor som skickat in frågor till BBC. En fråga löd: 

”Skulle ni kunna åsidosätta de mänskliga rättigheterna för att skydda allmänheten mot terrorism?” 

– Det ena utesluter inte det andra. Mänskliga rättigheter hänger ihop med allmänhetens säkerhet då det är vårt skydd mot maktmissbruk, svarade Jeremy Corbyn enligt SVT. 

Boris Johnson höll med konkurrenten i sitt uttalade men valde ändå att lägga in en brasklapp.  

– Men vi måste sätta allmänhetens säkerhet först. 

Hyllar de nordiska länderna

När frågan kom till om de båda kandidaterna föredrar kapitalism eller socialism passade Jeremy Corbyn på att hylla de nordiska länderna. 

– Demokratisk socialism har i det här landet, i Skandinavien och på andra ställen ökat levnadsstandarden för de fattigaste, sa han. 

Enligt mätinstitutet YouGov så var det jämnt lopp mellan kandidaterna i debatten. Tittarna tyckte dock att Johnson var snäppet vassare – 52 procent tyckte att han vann. 

Boris Johnson är den första premiärministern i Storbritanniens historia att ställa upp i en tv-debatt med en oppositionsledare. 

Opinionsmätningar inför valet den 12 november visar att Konservativa partiet har ett stort överläge mot oppositionspartiet, Labour. 

Sammanfattning: Brexit på två minuter

Vad är egentligen Brexit? Här är en sammanfattning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.