Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John Walter, 5, rymde – drunknade och dog

John Walter, 5, försvann från HVB-hemmet – hittades död
John Walter var mycket rymningsbenägen men lämnades ändå utan uppsikt.
Foto: Privat
John Walter hittades död efter en stor sökinsats i Hagfors.
Foto: Peter Bäcker / Värmlands Folkblad
Räddningstjänstens drönare hittade John Walter livlös i ån under sökinsatsen.
Foto: HENRIK JANSSON

Femåriga John Walter hittades död sedan han lyckats rymma från ett HVB-hem i Hagfors.

Två anställda på hemmet har stått inför rätta för vållande till annans död – åklagaren anser att de, som ansvarat för barnens säkerhet, brustit i uppsikten.

På tisdagen föll domen mot de båda kvinnorna – de döms till villkorlig dom.

”Att ha dörren stängd till vardagsrummet och därmed inte ha koll på om ett barn kan lämna huset har varit ett otillåtet risktagande” skriver rätten i domen. 

Femåriga John Walter Sjöholm Larsson var mycket rymningsbenägen, det hade hans pappa tydligt redogjort för inför sommarplaceringen på HVB-hemmet i värmländska Hagfors. Pojken hade både autism och adhd och var i behov av extra hjälp under tiden förskolan var stängd.

”OBS!!! Att han är supersnabb och springer ut genom öppna/olåsta dörrar och portar/grindar, samt hoppar över staketet till grannen! Mycket ”rymningsbenägen!”, stod det på en lapp inne på hemmet. 

I mitten av juni förra året hände det som pappan varnat för. John Walter öppnade enkelt en altandörr, sköt upp en trasig grind till gården och försvann.

Efter en stor sökinsats hittades pojken livlös i en å av räddningstjänsten. Hans liv gick inte att rädda.

Nekar till misstankarna

De två anställda kvinnorna som bemannade boendet åtalades för vållande till annans död. 

Åklagaren Stefan Wessberg menar att de anställda, som ansvarat för barnens säkerhet, brustit i uppsikten.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, i veckoblad och ett datasystem, sa Åklagaren Stefan Wessberg i samband med att åtal väcktes.

Altandörren kunde öppnas av John Walter, det vittnar flera ur boendets personal om.
Foto: Polisen
Skalskyddet runt HVB-hemmet Platea hade flera brister.
Foto: Polisen

De båda åtalade kvinnorna har förnekat brott och har i förhör bland annat sagt att de inte nåtts av informationen om att John Walter var rymningsbenägen och att de inte haft tid att läsa lapparna på kontoret eller i barnens informationspärmar.

Hemmet stängdes av Ivo

I utredningen har det också konstaterats brister på HVB-hemmet, som kort efter händelsen stängdes helt av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Också Falu kommun, som ansvarade för placeringen av John Walter, kritiserades av myndigheten.

Trots bristerna och kritiken har ingen annan delgivits någon misstanke i ärendet.

– Även om det bevisligen har funnits brister i hur hemmet skötts så har inte jag kunnat se hur ledningen skulle kunna ställas till ansvar för att John Walter kunde smita ut och sedan drunkna, har Stefan Wessberg tidigare sagt. 

Döms till villkorlig dom 

På tisdagen föll domen i Värmlands tingsrätt – de båda anställda döms för vållande till annans död till villkorlig dom och ska betala skadestånd till föräldrarna.

”Att pojken kunde dö var en adekvat följd av deras oaktsamhet att inte ha koll på pojken”, skriver Värmlands tingsrätt i ett pressmeddelande. 

– Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd, säger tingsrättens ordförande lagmannen Lars Holmgård, i pressmeddelandet.

”Att ha dörren stängd till vardagsrummet och därmed inte ha koll på om ett barn kan lämna huset har varit ett otillåtet risktagande, det vill säga ett risktagande som i tillräcklig grad avviker från vad som är aktsamt i deras verksamhet med barn med särskilda behov” skriver rätten i domen.

Åklagaren Stefan Wessberg är nöjd med domen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten går helt på min linje, det enda som avviker är att jag hade yrkat på villkorlig dom och dagsböter och tingsrätten tog bort dagsböterna, säger han. 

Advokaten David Halén Lindberg företräder en av kvinnorna och säger att man inte tagit ställning till en eventuell överklagan ännu.

– Jag är ledsen över det utfall som blev av tingsrättens dom, för egen del, för min huvudmans del och för personal som jobbar i liknande verksamheter, säger han. 

Sofia Möller är den andra kvinnans advokat och hon har samma inställning till domen.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning men vi ska läsa den (domen) noggrant och prata igen med klienterna om ett eventuellt överklagande, säger hon. 


Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.