John McCains hån mot presidenten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Senatorn John McCain kritiserar amerikanske höginkomsttagare som undvek att gå ut i militärtjänst – något som ses som en passning till Donald Trump.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump fick uppskov från militärtjänstgöring i Vietnamkriget fem gånger.
Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I en ny tv-intervju kritiserar John McCain rika amerikaner för att ha undvikit tjänstgöring under Vietnamkriget – något som ses som en attack på Donald Trump, skriver CNN. 

Det är inte första gången som McCain riktat kritik mot den sittande presidenten.

Tidigare i veckan kallade han Trumps utrikespolitik för "falsk nationalism". 

Det var i en intervju i tv-kanalen C-Span som senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain talade om Vietnam-kriget. McCain kritiserade amerikanska höginkomsttagare som undvikit att gå ut i militärtjänst – något som får ses som en passning till president Donald Trump.

McCain, som själv var krigsfånge i fem år under Vietnamkriget, pekar i tv-intervjun ut rika amerikaner som kom undan militärtjänstgöring. President Trump fick uppskov fem gånger på sin kallelse till Vietnamkriget – fyra gånger för studier och en gång för hälsporre, skriver Washington Post.  Och det var just den typen av uppskov John McCain gick till attack mot.

– En aspekt av konflikten, som jag aldrig kommer tolerera, är att vi kommenderade ut landets låginkomsttagare, medan höginkomsttagarna hittade en doktor som kunde säga att de hade benspor, säger McCain till C-Span enligt CNN.  

– Det är fel. Om vi ska be varje amerikan att tjänstgöra, så ska varje amerikan tjänstgöra, fortsatte han.

John McCain om Donald Trump: "Falsk nationalism" 

McCain nämner inte Trump vid namn – men att den nuvarande presidenten både hade det gott ställt och fick uppskov från militärtjänstgöringen på grund av hälsporre är väl känt.

Det här är inte första gången som McCain och Donald Trump ligger i luven på varandra. McCain har tidigare ställt sig emot Trumps förslag att skrota Obamacare – något som Trump kallade för "helt fruktansvärt".  Bara två dagar före intervjuns inspelning höll McCain ett tal i Philadelphia där han kritiserade Trumps utrikespolitik, skriver Washington Post. Senatorn kallade politiken för "falsk nationalism". 

Trump slog senare tillbaka i en radiointervju.

– Jag är väldigt, väldigt snäll. Men vid en viss punkt slår jag tillbaka, och det kommer inte bli vackert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.