Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John McCain är död – blev 81 år gammal

John McCain.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
John McCain ställde upp mot Barack Obama i presidentvalet.
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den republikanske senatorn och tidigare krigsveteranen John McCain är död.

Han blev 81 år gammal.

Så sent som i fredags meddelade McCain att han valt avsluta sin behandling mot en aggressiv hjärntumör.

Under lördagen somnade han in på sin ranch i Arizona, omgiven av familjen. 

– Mitt hjärta är krossat, skriver hans fru Cindy McCain på Twitter.

Det var i juli i fjol som det blev känt att den republikanske senatorn John McCain drabbats av en allvarlig form av hjärncancer. I fredags meddelade hans familj att McCain valt att avbryta den medicinska behandlingen.

“Det senaste året har John överträffat prognosen för hur länge han skulle överleva. Men nu har sjukdomens framsteg i kombination med åldrandet lagt sin dom. Med sin vanliga viljestyrka har han nu valt att avbryta den medicinska behandlingen”, skrev familjen i ett uttalande. 

Under lördagen dog John McCain i sviterna av den aggresiva cancern. I ett kort uttalande bekräftade senatorns talesperson att John McCain avled 04.28, lokal tid, på familjeranchen i Sedona, Arizona. Enligt uttalandet somnade han in omgiven av familjen och sin fru Cindy McCain.

”Vid sin död hade han tjänat USA troget i 60 år”, skriver talespersonen.

Dotterns hyllning: ”Han lärde mig att leva”

John McCain lämnar efter sig hustrun Cindy McCain som han gifte sig med 1980, samt sju barn från två olika äktenskap.

Cindy McCain skriver om sorgen efter maken på Twitter:

”Mitt hjärta är krossat. Jag är så lycklig över att ha levt det här äventyret att älska den här otroliga mannen i 38 år. Han dog som han levde, på sina egna villkor, omringad av människorna han älskade, på platsen han älskade mest”.

https://twitter.com/cindymccain/status/1033516318924763136

Även John McCains dotter Meghan McCain twittrade en hyllning till sin pappa under rubriken ”Jag älskar dig för alltid”.

”Jag var med min pappa vid slutet, som han var med mig vid min början. Under de 33 år vi fick tillsammans har han uppfostrat mig, lärt mig, rättat mig, tröstat mig, uppmuntrat mig och stöttat mig i allt. Han älskade mig och jag älskade honom. Han lärde mig att leva”, skriver Meghan McCain.

Hyllas som krigshjälte

John McCain föddes 1936 i den dåvarande Panamakanalzonen som var amerikanskt kontrollområde 1903-1979. Innan han gav sig in i politiken tjänstgjorde han bland annat som stridspilot under Vietnamkriget och officer i den amerikanska flottan. Under ett flyguppdrag 1967 blev hans plan nedskjutet. Han satt fem år som krigsfånge i Hanoi och överlevde både tortyr och isolering. För sina militära insatser fick han flera utmärkelser.

McCain ställde upp mot president George W Bush i de republikanska primärvalen 1999, men förlorade. År 2008 försökte han på nytt och blev Republikanernas kandidat i presidentvalet där han besegrades av Demokraternas Barack Obama. Fram till sin död var han senator i Arizona, en stol som han valdes till för första gången 1986. Under det sista året var han dock frånvarande i senaten på grund av sin sjukdom och lade sin sista röst den 7 december. 

Den republikanske senatorn sörjs och hylllas nu som krigshjälte och politiker av både republikaner och demokrater, skriver The Hill

Obama: Vi delade samma ideal

USA:s förre president Barack Obama hyllar sin tidigare motståndare i ett offentligt uttalande. Obama skriver att han och John McCain trots åldersskillnaden och deras olika bakgrunder delade en trohet till de amerikanska idealen som generationer av amerikaner och invandrare har offrat sig för.  

”Vi såg våra politiska strider som ett privilegium, något ädelt, en möjlighet att tjäna dessa höga ideal här hemma och sprida dem över världen. Vi såg det här landet som en plats där allt är möjligt”, skriver Obama.

John McCain var känd för sina heta ordväxlingar med president Donald Trump.
Foto: HANS PENNINK / AP TT NYHETSBYRÅN

Var känd som Trump-kritiker

McCain har i sin roll som senator varit en stark kritiker mot president Donald Trump och har bland annat krävt hårdare tag från Trump mot Rysslands president Vladimir Putin. McCain och Trump har flera gånger varit i konflikt med varandra. Sprickan växte ytterligare när Trump uttryckte sig hånfullt om McCains militära insatser under valkampanjen 2016.

– Han kallas krigshjälte för att han blev tillfångatagen. Jag gillar folk som inte togs till fånga, sade Trump.

När cancerdiagnosen blev känd uppgav presidenten att ”senator John McCain alltid har varit en kämpe”. 

Kort efter McCains död på lördagen twittrade president Donald Trump sina kondoleanser.

”Mina djupaste sympatier och respekt går till senator John McCains familj. Våra hjärtan och böner är med er!”, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1033515425336885248

Donald Trump kommer dock inte att vara välkommen på McCains begravning. Det meddelades till Vita huset av senatorns vänner redan i maj. Hans önskan var att vicepresidenten Mike Pence ska närvara i stället. 

Enligt källor nära McCain är det tänkt att ex-presidenterna Barack Obama och George Bush ska hålla tal på begravningen som ska hållas i National Cathedral i Washington DC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.