Kasich tog hem sin hemmaplan, delstaten Ohio där han är guvernör. Foto: Axel ÖbergKasich tog hem sin hemmaplan, delstaten Ohio där han är guvernör. Foto: Axel Öberg
Kasich tog hem sin hemmaplan, delstaten Ohio där han är guvernör. Foto: Axel Öberg
Han har tidigare öppet sagt att han skulle hoppa av om han förlorade. Foto: Axel ÖbergHan har tidigare öppet sagt att han skulle hoppa av om han förlorade. Foto: Axel Öberg
Han har tidigare öppet sagt att han skulle hoppa av om han förlorade. Foto: Axel Öberg

John Kasich tog sista chansen – vann i Ohio

Publicerad

BAREA. John Kasich tog sin första seger på hemmaplan.

Det räcker för att bromsa Donald Trump – men Kasichs segervisshet sträcker sig längre än så.

– Många väljare ansluter sig nu till oss, säger Kasich.

Det var ett riktigt vinna eller försvinna-läge för Ohios guvernör, den republikanska presidentkandidaten Johan Kasich i natt. Eller "do or die" som de amerikanska experterna uttryckte det.

Kasich har hittills inte vunnit en enda delstat och han ligger långt efter när det kommer till antalet delegater. Men han har hela tiden uttryckt sig hoppfullt om Ohio och upprepade under gårdagen att han inte var nervös "bara förväntansfull".

Ohio är, liksom Florida, en av delstaterna där vinnaren får alla delegater och i just Ohio var det hela 66 stycken som stod på spel.

Livsviktig seger för Kasich

Hade Kasich förlorat hade han med stor sannolikhet tvingats till samma beslut som Marco Rubio gjorde efter att i natt ha förlorat sin delstat Florida: att kasta in handduken.

I stället tog guvernören hem sin första viktiga seger. När CNN presenterade sin vallokalsundersökning fick Kasich 45 procent av rösterna mot Trumps 38. Även den första riktiga rösträkningen visade att det var Kasich som vann delstatens delegater. När en femtedel av rösterna var räknade hade han omkring 43 procent, mot Trumps 34. Och vid 2-tiden i natt utsågs Kasich till segraren av både nyhetsbyrån AP och CNN. Det var tillräckligt för att presidentkandidaten själv skulle hålla ett riktigt segertal på Baldwin Wallace University i staden Barea.

"Många delegater kvar att vinna"

I en snabb kommentar till CNN innan Kasich gick upp på scen sa han att segern innebär ett kapitel för presidentracet. Tvärtemot vad många har sagt kommer segern inte alls för sent för att han ska ha en chans, menar han.

– Det är många, många delegater kvar att vinna, sa han och påminde om att det är långt ifrån säkert att någon kandidat lyckas få de 1 237 delegater som krävs.

– Många väljare ansluter sig nu till oss.

John Kasich kom sedan upp på scen med sin fru och två döttrar. Efter att börjat med att be publiken applådera för Marco Rubio gick han över till att tacka Ohio-borna för deras stöd.

– Jag kom in på en restaurang i dag, jag trodde vi kunde smita in utan att någon la märke till oss, men folk börja jubla. "Gör inte det", tänkte jag, för då börjar jag gråta!

– Jag vill tacka er i Ohio! Jag älskar er, fortsatte han vilket fick publiken att skrika hans namn.

Avslöjade frustration

Kasich berättade också hur frustrerande det varit när ingen trott på honom.

– Ni ska veta att kampanjen fortsätter. Min intention är att göra er stolta. Folk har räknat bort mig hela tiden. Men jag har tagit ett steg i taget.

– Jag kommer inte ta den låga vägen till det högsta jobbet i världen, sa han som en tydlig pik till de kandidater som mest ägnat sig åt att smutskasta andra.

Han lovade också att hålla sig kvar – hela vägen till republikanernas konvent i sommar.

– Vi ses i Cleveland, sa han och tillade:

– Sen kommer vi inte låta Hillary Clinton vinna.

Hillary Clinton tog storslam

Samtidigt fortsatte Trump att ta hem röster i natt. Förutom Florida vann han Illinois och såg i natt ut att vinna i Missouri. I Missouri hade han efter att de första rösterna räknats omkring 34 procent men loppet var jämnt mellan honom och Ted Cruz som såg ut att ha omkring 28 procent. På demokraternas sida såg Hillary Clinton ut att ta hem storslam när hon ledde i Missouri och Illinois – utöver segrarna i Florida, Ohio och North Carolina.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag