Morgan Johansson kritiserar Erik Ullenhag och menar att han var naiv gällande lotsföretagen. Foto: Tomas Leprince
Morgan Johansson kritiserar Erik Ullenhag och menar att han var naiv gällande lotsföretagen. Foto: Tomas Leprince

Johansson till attack: "Ullenhag var naiv"

Publicerad

Den förre integrationsministern Erik Ullenhag (FP) skyllde fiaskot med etableringslotsar delvis på Arbetsförmedlingen.

Nu går justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i stället till attack mot Ullenhag.

– Erik Ullenhag var naiv. Alliansens alla privatiseringar förde också med sig oseriösa aktörer som i fallet med etableringslotsar. Det är privatiseringens baksida, säger Morgan Johansson.

Expressens kunde i går avslöja hur flera av de största etableringslotsföretagens ägare har blivit förmögna, gjort miljonvinster och har kunnat skaffa sig lyxbilar – och detta på skattebetalarnas bekostnad.

Samtidigt har lotsföretagen bara ordnat ett fåtal jobb till nyanlända flyktingar.

Expressens granskning visade att varje jobb längre än sex månader i genomsnitt kostat skattebetalarna minst 2.5 miljoner kronor.

I dag fortsätter Expressens granskning.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tycker att Ullenhag och alliansregeringen varit naiva och släpphänta:

– Alla alliansens olika privatiseringar har också lett till att oseriösa aktörer kunnat etablera sig. Här ser vi etableringslotsarna, nystartsjobben där det finns mycket signaler om fusk och fiffel. Här ser vi Rot- och Rutföretag där vi har signaler om att det förekommer svartarbeten och man debiterar för arbeten som inte är gjorda.

– Sen tog de borgerliga också bort revisionsplikten för de små bolagen och det är också ett bekymmer, säger Johansson.

Nu ska justitieministern tillsätta en utredning där en utredare ska få i uppdrag att stoppa fifflet med skattebetalarnas pengar på flera olika områden.

– Vi vill att en utredare ska gå igenom alla system som försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och trycktesta dem för att se hur pass lätt det är att fuska och fiffla – men också för att kunna förebygga fusket, säger Johansson.

Enligt justitieministern ska en särskild utredare med hjälp av Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten komma till en lösning på ett år.

– Vi måste ha ordning och reda och veta vad skattpengarna går någonstans och har man inte kontroll på systemen så snedvrids också konkurrensen bland företag. Det här är privatiseringens baksida, säger Johansson.

Vem kommer att bli utredare?

– Det kommer jag att hålla för mig själv tills personen svarat ja.

Tjänstemän på justitiedepartementet har redan i veckan börjat skriva på direktiv till utredningen som ska vara klara inom en månad.

Morgan Johansson hoppas sen att utredaren kommer att kunna påbörja sitt arbete till hösten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag