Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johansson till attack: "Ullenhag var naiv"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Morgan Johansson kritiserar Erik Ullenhag och menar att han var naiv gällande lotsföretagen.
Foto: Tomas Leprince

Den förre integrationsministern Erik Ullenhag (FP) skyllde fiaskot med etableringslotsar delvis på Arbetsförmedlingen.

Nu går justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i stället till attack mot Ullenhag.

– Erik Ullenhag var naiv. Alliansens alla privatiseringar förde också med sig oseriösa aktörer som i fallet med etableringslotsar. Det är privatiseringens baksida, säger Morgan Johansson.

Expressens kunde i går avslöja hur flera av de största etableringslotsföretagens ägare har blivit förmögna, gjort miljonvinster och har kunnat skaffa sig lyxbilar – och detta på skattebetalarnas bekostnad.

Samtidigt har lotsföretagen bara ordnat ett fåtal jobb till nyanlända flyktingar.

Expressens granskning visade att varje jobb längre än sex månader i genomsnitt kostat skattebetalarna minst 2.5 miljoner kronor.

I dag fortsätter Expressens granskning.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tycker att Ullenhag och alliansregeringen varit naiva och släpphänta:

– Alla alliansens olika privatiseringar har också lett till att oseriösa aktörer kunnat etablera sig. Här ser vi etableringslotsarna, nystartsjobben där det finns mycket signaler om fusk och fiffel. Här ser vi Rot- och Rutföretag där vi har signaler om att det förekommer svartarbeten och man debiterar för arbeten som inte är gjorda.

– Sen tog de borgerliga också bort revisionsplikten för de små bolagen och det är också ett bekymmer, säger Johansson.

Nu ska justitieministern tillsätta en utredning där en utredare ska få i uppdrag att stoppa fifflet med skattebetalarnas pengar på flera olika områden.

– Vi vill att en utredare ska gå igenom alla system som försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och trycktesta dem för att se hur pass lätt det är att fuska och fiffla – men också för att kunna förebygga fusket, säger Johansson.

Enligt justitieministern ska en särskild utredare med hjälp av Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten komma till en lösning på ett år.

– Vi måste ha ordning och reda och veta vad skattpengarna går någonstans och har man inte kontroll på systemen så snedvrids också konkurrensen bland företag. Det här är privatiseringens baksida, säger Johansson.

Vem kommer att bli utredare?

– Det kommer jag att hålla för mig själv tills personen svarat ja.

Tjänstemän på justitiedepartementet har redan i veckan börjat skriva på direktiv till utredningen som ska vara klara inom en månad.

Morgan Johansson hoppas sen att utredaren kommer att kunna påbörja sitt arbete till hösten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.